Imovinsko-pravni odnosi

Mostar: Sveučilišna knjižnica vraća se na šetalište?

Prema dostupnim katastarskim podacima, zemljište na Šetalištu ukupne je površine 1.566 metara kvadratnih, a nalazi se u vlasništvu Sveučilišta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 01. 2019. u 09:51 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Nekadašnja sveučilišna knjižnica / Foto: Ilustracija

Prostor bivše sveučilišne knjižnice koji se nalazi na šetnici Nikole Šubića Zrinjskog ponovno bi trebao služiti svoj ranijoj svrsi.

Naime, prema riječima pomoćnice rektora Sveučilišta u Mostaru za nastavu, studente i pravna pitanja, Vesne Kazazić, na tribini ''Gdje će ići mojih 10 KM?'' koja se u organizaciji Studentskog zbora SUM-a održala u srijedu u Mostaru, rekla je kako SUM radi na povratku te knjižnice u Mostar.

''Kraj stare gimnazije bio je prostor gdje smo nekada imali knjižnicu, a sada se vode sporovi oko imovinsko-pravnih odnosa, kada to riješimo, taj prostor, a čini mi se da smo na tom putu, ili neki drugi, tada ćemo vratiti knjižnicu na teritorij Mostara'', rekla je Kazazić.

Ranije je, tijekom 2014., javnosti priopćeno kako se zgrada na šetnici nalazi u vlasništvu Univerziteta ''Džemala Bijedića''.

''Akademska zajednica Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru kao znanstvena ustanova, u svakom slučaju, ima namjeru da gore spomenutu zgradu vrati u funkciju Univerzitetske knjižnice koja bi služila kao opće dobro svim građanima Grada Mostara i šire'', stoji u priopćenju Ureda za informiranje Univerziteta Džemal Bijedić.

U tom priopćenju navode kako je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu u njoj bila smještena Univerzitetska knjižnica.

Reagiranje Univerziteta uslijedilo je nakon posjete ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vlade Republike Hrvatske, Željka Jovanovića i tadašnje rektorice SUM-a Ljerke Ostojić, a svrha posjete je bila ostvarivanje suradnje i podrške hrvatske nacionalne i Sveučilišne knjižnice, a koja se, navode, nalazi u vlasništvu Grada Mostara.

Prema dostupnim katastarskim podacima, zemljište na Šetalištu ukupne je površine 1.566 metara četvornih, a nalazi se u vlasništvu Sveučilišta.

Foto: Katastar.ba / Nekretnina knjižnice SUM-a u katastru

Sveučilišna knjižnica sada se nalazi u južnom mostarskom naselju Rodoč, a tim projektom bi se olakšalo studiranje studentima čiji kampus se nalazi u Mostaru.

Kazazić ističe kako se radi i na uspostavi jedinstvenog elektroničkog knjižnički fonda na razini Sveučičišta.

''Prorektor za znanost je zadužen, zajedno sa IT centrom, da se na razini Sveučilišta napravi knjižnična baza. Dakle sav knjižnični materijal koji ima na svim ustrojbenim jedinicama, bit će dostupan'', rekla je pomoćnica rektora.

Također je i istaknula nedavni dogovor koji je postignut sa zagrebačkim Sveučilištem, gdje bi kao pomoć mostarskom Sveučilištu dobili besplatan pristup bazama podataka tog hrvatskog Sveučilišta. Navela kako su od ove akademske godine knjižnice na većini fakulteta besplatne.

Kopirati
Drag cursor here to close