Njihov dan

Mostar: Srednjoškolci žele spriječiti podjele

Na platou Mepasa izveden je flash mob (okupljeni učenici su minutom šutnje ukazali na tišinu koja simbolizira kršenje prava srednjoškolaca), održale su se igre bez granica, karaoke, te ispisivanje platna o pravima i obavezama srednjoškolaca
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 11. 2017. u 02:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je prigodnim performansom obilježen Dan srednjoškolaca, a u organizaciji Mreže vijeća učenika Hercegovačko - neretvanske županije (mreVUK HNŽ). Međunarodni dan srednjoškolaca se obilježava u znak sjećanja na studentske prosvjede koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine.

Studenti su prosvjedovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez suđenja. Mladi u Mostaru su, uz performans, poručili da se protive podjelama i za bolji obrazovni sustav u BiH.

Učenica mostarske Gimnazije Sonja Chiara Perić koja je koordinatorica mostarskog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH kazala je: "Naš grad je podijeljen još od rata. Mi želimo spriječiti te podjele, želimo to smanjiti koliko je to moguće, a danas smo ovdje da povežemo sve srednjoškolce i studente".

Učenica Druge gimnazije iz Mostara i predsjednica Mreže vijeća učenika Hercegovačko - neretvanske županije Habiba Ačkar rekla je: "Želimo jedinstveni nastavni plan i program, želimo poboljšanu praktičnu nastavu. Smatramo da se novac ne treba davati na izgradnju više podijeljenih škola, nego da se treba ulagati u one koje postoje, kako bismo mi izašli kao bolji, puno obrazovaniji ljudi". Dodala je kako se ovaj dan u BiH obilježava od 2009. godine.

Na platou Mepasa izveden je flash mob (okupljeni učenici su minutom šutnje ukazali na tišinu koja simbolizira kršenje prava srednjoškolaca), održale su se igre bez granica, karaoke, te ispisivanje platna o pravima i obavezama srednjoškolaca, kao i ispisivanje poruka mira i tolerancije.

mreVUK se čvrsto zalaže za promoviranje liderskih kapaciteta, predstavljajući srednjoškolce kao jedan od bitnih segmenata BiH koje treba iskoristiti u pozitivne svrhe, a ne zanemariti, odnosno staviti na margine društva.

Kopirati
Drag cursor here to close