Stanje današnjice

Mostar: Predavanjima i životnim pričama studenti obilježili Dan osoba s invaliditetom

O temi mentalnog zdravlja osoba s invaliditetom govorila studentica druge godine diplomskog studija Edukacijske rehabilitacije u Mostaru, Lora Jukić
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 12. 2019. u 22:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predavanjima i iznošenjem životnih priča u utorak je završeno obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u organizaciji studenata studija Edukacijske rehabilitacije s Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Izlaganja je započela profesorica Lelia Kiš-Glavaš, s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je govorila o tome ''Što nam kažu studenti s invaliditetom''.

Profesorica je iznijela rezultate istraživanja provedenog među studentima s invaliditetom i njihovim profesorima, koji su pokazali da se ispitane strane slažu da osobama s invaliditetom nije potrebno nikakvo popuštanje, već samo razumna prilagodba i podrška.

Potom je o temi mentalnog zdravlja osoba s invaliditetom govorila studentica druge godine diplomskog studija Edukacijske rehabilitacije u Mostaru, Lora Jukić. Tema rada je, navodi, potaknuta manjkom interesa i govora o studentima s invaliditetom, kao i o njihovim potrebama i stanjima kad je u pitanju mentalno zdravlje.

Posjetitelji su zatim čuli životnu priču studentice s invaliditetom koja studira na mostarskom Sveučilištu, Martine Litanj. Martina je govorila o svome studentskom životu u Mostaru, raznim preprekama i poteškoćama s kojima se svaki dan suočava na putu do fakulteta u Rodoču, kao osoba s motoričkim teškoćama, te o izlascima i provodima s prijateljima.

Navela je kako s dolaskom u Mostar započela svoju borbu ''s preprekama'' od koje neće odustati.

Druženje je zaključila obratila Mostarka s Down sindromom, Daria Delić, koja je svjedočila o svojim iskustvima na brojnim predavanjima i kongresima. Pričala je o svojem stažiranju i mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom u Mostaru, a otkrila je i više detalja o svojem školovanju, zanimanju i hobijima. Delić je istaknula kako bi se trebalo ponuditi više mogućnosti srednjoškolskog strukovnog obrazovanja za osobe s invaliditetom.

Podsjećamo, tijekom istog dana studenti Edukacijske rehabilitacije organizirali su radionice za djecu i širu javnost s ciljem podizana svijesti o svakodnevnim problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

Kopirati
Drag cursor here to close