Debata

Mostar: Mladi žele otići iz BiH, ali žele i pomoći državi

Najboljom debatnom ekipom proglašena je Gimnazija Mostar, koja je u finalnom dvoboju bila bolja od ekipe: Abdulah Kajan i Omar Zolj, dok je najbolji debatant natjecanja upravo član pobjedničke ekipe, Amar Rahić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 11. 2017. u 00:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Asocijacije studenata Pravnog fakulteta i Unije studenata Univerziteta 'Džemal Bijedić' zajedno sa Pravnim fakultetom, u Mostaru je u protekla dva dana održano Univerzitetsko debatno natjecanje na temu 'Ostati u BiH ili otići iz BiH' u dvorani za simultano suđenje Pravnog fakulteta.

Pored studenata svih fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' sudionici natjecanja su bili i srednjoškolci s područja Grada Mostara, dok je debatama prisustvovao veliki broj studenata, srednjoškolaca, profesora, nastavnika, ali i svih zainteresiranih građana koji su na taj način iskazali svoje veliko interesovanje za ovo natjecanje.

  Foto: Bljesak.info / Pobjednici debate sa dekanesom

Predsjednik Unije studenata, Džani Pajić, naglasio je kako mu je posebno drago što su učešće na natjecanju uzeli i srednjoškolci, čime je Unija studenata još jednom dokazala svoj predan rad na promoviranju Univerziteta 'Džemal Bijedić' i svih organizacijskih jedinica, te kako ovo nije ni prvi, a sasvim sigurno ni posljednji projekat ove vrste koji organiziraju navedene studentske organizacije, te poziva sve studente da budu aktivan dio društva, kao i da ostanu u BiH i grade svoju budućnost upravo ovdje, što je bila i jedna od osnovnih poruka organizatora ovog natjecanja.

Mirza Lalić, predsjednik Asocijacije studenata Pravnog fakulteta, istaknuo je kako je Asocijacija studenata Pravnog fakulteta, zajedno sa Unijom studenata dugo, strpljivo i marljivo planirala, organizirala i implementirala ovaj projekat, te kako je rezultat lahko uočljiv: 13 prijavljenih debatnih ekipa, 40 debatanata, uključeno gotovo cjelokupno akademsko i nastavno osoblje Pravnog fakulteta, osigurane vrijedne nagrade, kao i diplome za najbolje i certifikati za sve sudionike.

Foto: Bljesak.info  / Univerzitetsko debatno natjecanje na temu 'Ostati u BiH ili otići iz BiH'

Također je istaknuo kako je ovo samo jedan u nizu od mnogobrojnih projekata kako Unije studenata na nivou Univerziteta, tako i Asocijacije studenata na nivou Fakulteta.

Zadovoljstvo organizacijom Debatnog natjecanja nije krila ni dekanesa Pravnog fakulteta, prof.dr. Alena Huseinbegović, koja je istaknula kako je upravo organizirano natjecanje na Pravnom fakultetu idealna prilika za sve zainteresirane, a pogotovo studente i srednjoškolce, da razvijaju svoje retoričke i prezentacijske vještine, koje će sigurno biti od velike pomoći u budućem angažmanu.

Foto: Bljesak.info  / Upućen je poziv studentima da budu aktivan dio društva, da ostanu u BiH i grade svoju budućnost upravo ovdje

Također je pozvala sve srednjoškolce da posjete Pravni fakultet, kao i Univerzitet 'Džemal Bijedić', kako bi se detaljnije informirali o aktivnostima ovih visokoškolskih ustanova.

Na ovom natjecanju pobijedila je negacijska ekipa koja je branila stav kako mladi trebaju otići iz BiH. Huseinbegović je kazala kako je negacijski tim bio bolji, iznio je više argumenata za svoj stav, te je odluka žirija bila jednoglasna, iako je njeno osobno mišljenje kako mladi ne bi trebali napuštati BiH, te kako se trebaju truditi za svoj boljitak i boljitak cjelokupnog društva.

Najboljom debatnom ekipom proglašena je Gimnazija Mostar, koja je u finalnom dvoboju bila bolja od ekipe: Abdulah Kajan i Omar Zolj, dok je najbolji debatant natjecanja upravo član pobjedničke ekipe, Amar Rahić.

Organizatori upućuju iskrene čestitke pobjednicima, ali i svim sudionicima, kao i tople zahvale svim zainteresiranim studentima, srednjoškolcima, medijima, profesorima i građanima koji su u velikom broju ispratili natjecanje, dok posebne zahvale idu članovima nastavnog osoblja Pravnog fakulteta, koje je krajnje objektivno i nepristrasno, ocjenjivalo debatne ekipe i debatante kroz čitavo natjecanje, navodi se u priopćenju iz Unije studenata.

Kopirati
Drag cursor here to close