Seminar

Mostar: Japanski model kopirati u naše škole

Drugi dio seminara obuhvatio je demonstraciju pružanja osnova prve pomoći kod ozlijeđene, odnosno unesrećene osobe.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 08. 2019. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sportski savez Grada Mostara u suradnji sa Pedagoškim zavodom i Zavodom za školstvo, te uz preporuku Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije organizirao je VII seminar pod nazivom 'Stručno usavršavanje pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja/kulture'.

Na seminaru je sudjelovalo oko 70 nastavnika i profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja iz HNŽ, a predavač u prvom dijelu seminara je bio mr.sci. Adnan Džumhur iz Srednje škole Konjic.

Foto: Bljesak.info / Detalj s održanog seminara

Džumhur je govorio o sličnostima i razlikama u nastavi tjelesnog i zdravstvenog odgoja Japana i Bosne i Hercegovine, navodeći konkretne primjere iz nastave u Japanu po pitanju predmeta tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Također, govorio je i o različitim tehnikama unaprjeđenja ovog predmeta kako od strane nastavnika i profesora, ali i same djece.

Navodio je i primjere iz prakse koje koriste u Japanu, kako djecu pridobiti na sate tjelesnog i zdravstvenog odgoja, te kako ih potaknuti na tjelesnu aktivnost i postizanje zavidnih rezultata.

"Razlika u odnosu na prošle seminare je termin. Termin održavanja seminara prošlih godina je bio početkom godine, a ovaj put smo to uvrstili nakon sezone godišnjih odmora, odnosno pred početak školske godine. Ono što je jako bitno je da ovaj put imamo domaćeg profesora koji je bio na edukaciji na Tsukuba sveučilištu u Japanu i koji je prenio znanje na ovdašnje nastavnike i profesore.

Foto: Bljesak.info / Detalj s održanog seminara

Također, Džumhur je govorio i o onome što je on primjenio tijekom nastave sa svojim učenicima u BiH, odnosno radi se o kooperativnom učenju tj. o suradnji među učenicima", kazao je za Bljesak.info viši sportski menadžer Sportskog saveza Mostara Dženan Šuta.

Drugi dio seminara obuhvatio je demonstraciju pružanja osnova prve pomoći kod ozlijeđene, odnosno unesrećene osobe. Pružanje osnova prve pomoći demonstriralo je osoblje Doma zdravlja Mostar.

"Obzirom da novi nastavni plan i program ima i zdravstvenu komponentu, zahvaljujući japanskoj agenciji za međunarodnu suradnju (JICA) kupili smo lutke za 46 osnovnih škola koje su nakon seminara uručene predstavnicima tih škola. To su pokazne lutke, odnosno lutke na kojima se demonstrira/uči pružanje prve pomoći.

Foto: Bljesak.info / Detalj s održanog seminara

Ovom prilikom urađena je i kratka edukacija nastavnika i profesora. Nažalost, nesreće su česte i smatramo da su nastavnici/profesori tjelesnog odgoja jako izloženi, te su mogli proći kratak tečaj pružanja prve pomoći.

Nadamo se da ovo neće biti sve, te imamo želju da domovi zdravlja, kada čuju da osnovne škole imaju lutke na kojima se može pokazati pružanje prve pomoći, samoinicijativno krenu po školama i educiraju ne samo djecu, nego i nastavno osoblje i rukovodstvo škola", naveo je Šuta.

Seminar je održan u prostorijama Nastavničkog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close