Nove spoznaje

Ljetna škola u Mostaru ujedinila šest zemalja

U okviru ove ljetne škole, sudionici su obišli i znamenitosti Mostara i Sarajeva, sastali su se sa predstavnicima Vijeća mladih
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 08. 2019. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) i ove je godine bio domaćin ljetne škole pod nazivom 'Bridging cultures - Spajanje kultura', a koja je trajala devet dana.

Program ljetne škole obuhvatio je niz predavanja i interaktivnih radionica iz oblasti interkulturalnog razumijevanja kao što su: nenasilna i interkulturalna komunikacija, rasizam, kolonijalizam i orijentalizam, kao i posjete kulturno-povijesnim spomenicima u Mostaru i Sarajevu.

Koordinatorica projekta Irma Husić Pandur za Bljesak.info rekla je da je ovogodišnja ljetna škola okupila 25 srednjoškolaca koji su došli iz šest zemalja regije. Voditelji radionica su bili nekadašnji učenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC), te studenti humanističkih i društvenih znanosti.

Foto: Bljesak.info / Detalj završne svečanosti ljetne škole

Jedna od sudionica ljetne škole koja dolazi iz Crne Gore Sara Vujisić kazala je za Bljesak.info kako je veoma zadovoljna onim što je kroz ovu ljetnu školu naučila, prije svega kako da budemo ljudi, da poštujemo jedni druge bez obzira na nacionalnost, seksualnu opredijeljenost ili neke stavove.

"Preporučila bih svima da se ubuduće prijave na ovu ljetnu školu, a i ja bih također sve ovo ponovila. Mislim da će mi ovo iskustvo pomoći u daljem životu, jer sam se već nakon nekoliko dana ove ljetne škole osjećala kao potpuno drugačija osoba, jer sam proširila svoje vidike", izjavila je Vujisić.

Jedan od voditelja radionica Benjamin Selimotić u izjavi za Bljesak.info rekao je kako je zadovoljan sa sudionicima radionica, iako je odziv na radionice bio jako veliki, ali su izabrali 25 najboljih. "Sudionici su pokazali vrlo dobre vještine javnog govora, ili su ih unaprijedili. Jedan od ciljeva nam je bio da spojimo prošlost sa budućnošću, odnosno da imamo prošlost koja je bila takva kakva je bila, ali da nam budućnost ne mora zavisiti od takve prošlosti".

Foto: Bljesak.info / Detalj završne svečanosti ljetne škole

"Obzirom da UWC Mostar ima preko 60 različitih kultura tijekom svog dvogodišnjeg obrazovnog sistema, činjenica da su predavači ljudi koji dolaze iz različitih zemalja svijeta je jednostavno sklopljena u našu misiju. Ova ljetna škola im je pružila mogućnost da uče i o drugim školama, drugim kulturama, tako da je definitivno bilo pozitivno to što su predavači ove škole dolazili iz toliko zemalja svijeta.

U okviru ove ljetne škole, sudionici su obišli i znamenitosti Mostara i Sarajeva, sastali su se sa predstavnicima Vijeća mladih, a među ostalim su posjetili i Muzej ratnog djetinjstva. Povratne informacije od sudionika su jako pozitivne. Svidio im se prvenstveno Mostar, ali i ovaj program ljetne škole. Stekli su nova saznanja, ali i nova prijateljstva kroz ovih desetak dana", rekla je za Bljesak.info PR UWC-a Adla Velagić - Ćurić.

Inače, voditelji radionica su bili sadašnji i bivši učenici UWC škola iz BiH, Italije, Kanade i Singapura. Ljetna škola je održana u organizaciji Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar), a podržana je od strane veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close