Sastanak sa rektorima

Herceg: Sve ću učiniti da svi studenti županije imaju sufinanciran smještaj i stipendiju

Rektori su predsjednika Hercega i ministra Hadžovića upoznali sa stanjem visokog obrazovanja u Županiji, planovima i perspektivama ove dvije visokoškolske institucije kojima su na čelu, te izrazili zahvalnost Vladi za razumijevanje njihovih potrebe i
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 07. 2018. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Rašid Hadžović, razgovarali su u utorak sa rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem i rektorom Univerziteta ''Džemal Bijedić'' Mostar Elvirom Zlomušicom.

Rektori su predsjednika Hercega i ministra Hadžovića upoznali sa stanjem visokog obrazovanja u Županiji, planovima i perspektivama ove dvije visokoškolske institucije kojima su na čelu, te izrazili zahvalnost Vladi za razumijevanje njihovih potrebe i redovitom financiranju preuzetih obveza.

Na sastanku su istaknuli kako je takav odnos doveo do stabilnosti, ali su ukazali na potrebu većih izdvajanja jer postojeći iznosi nisu dovoljni da bi ove visokoškolske ustanove mogle ići u korak s visokim ustanovama u okruženju, priopćeno je iz Vlade.

Kazali su, također, kako i sami - u sklopu svojih mjerodavnosti - iznalaze modele i načine koji pomažu osigurati dovoljno sredstava za funkcioniranje visokog obrazovanja.

Istaknuto je kako će rektori zajednički imenovati povjerenstvo koje će sačiniti temeljitu analizu Zakona o visokom obrazovanju, te predložiti eventualne izmjene, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete i prihvaćanja europskih standarda kada je u pitanju proces visokog obrazovanja.

Predsjednik Herceg i ministar Hadžović tijekom razgovora naglasili su kako je iz više konkretnih primjera vidljivo kako je obrazovanje, a poglavito visoko obrazovanje, u samom vrhu prioriteta rada Vlade, priopćeno je. Dodali su i to kako je zahvaljujući  Sveučilištu i Univerzitetu Mostar istinski  studentski grad u kojemu, tijekom akademske godine, boravi tisuće studenata.

''Želimo li ići u korak s razvijenim zemljama Europe, izdvajanja za visoko obrazovanje i znanost ne smiju biti trošak nego najbolje investiranje u našu budućnost i budućnost onih koji dolaze iza nas. Moramo učiniti sve kako bismo pronašli način da smanjimo udar na studentski standard, a da osiguramo dovoljno sredstava za nesmetano funkcioniranje visokog obrazovanja'', rekao je Herceg na sastanku.

Herceg je podsjetio kako pored redovitih mjesečnih izdvajanja iz Proračuna za Sveučilište i Univerzitet, također se za oko 1.650 studenata osiguravaju stipendije i sufinancira se smještaj u studentske domove.

''Učinit ću sve da zaživi inicijativa - koju sam ranije potaknuo -  da sinergijskim djelovanjem općina, Grada Mostara, Županije i drugih razina vlasti, u vremenu pred nama, osiguramo subvencioniranje smještaja i stipendije svim studentima iz naše županije'', kazao je predsjednik Herceg.

Prihvaćen je zaključak da se ovakvi  sastanci  redovito održavaju  kako bi bilo razmatrano stanje visokog obrazovanja u Županiji i poduzete aktivnosti na dobrobit studenata, profesora i visokog obrazovanja u cijelosti, priopćeno je.

Također, dogovoreno je da sljedećih dana Sveučilištu i Univerzitetu budu uplaćene po dvije tranše u  ukupnom iznosu 1.283.333,33 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close