FHN

Dvadeset godina postojanja i rada Fakulteta humanističkih nauka

U petak je u Centru za kulturu Mostar održan okrugli stol "Humanističke nauke u savremenom svijetu".
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 05. 2022. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru programa obilježavanja 20 godina postojanja i rada Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, u petak je u Centru za kulturu Mostar održan okrugli stol "Humanističke nauke u savremenom svijetu".

Pozdravne riječi uputili su rektorica Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović i dekan Fakulteta prof. dr. Edim Šator, nakon čega su uslijedila izlaganja prof. em. dr. Elbise Ustamujić, prof. dr. Vahidina Preljevića, prof. dr. Almira Bašovića, prof. dr. Perine Meić, prof. dr. Dijane Hadžizukić, prof. dr. Almira Marića i mr. Matije Bošnjaka. 

Prof. dr. Edim Šator, dekan Fakulteta humanističkih nauka - UNMO, u svom je obraćanju govorio o osnivanju i radu Fakulteta koji nudi studiranje na jednom od šest odsjeka (Odsjek za bosanski jezik i književnost, Odsjek za engleski jezik i književnost, Odsjek za historiju, Odsjek za njemački jezik i književnost, Odsjek za komunikologiju te Odsjek za turski jezik i književnost).

Osim o doprinosu Fakulteta u obrazovanju kadrova na sva tri ciklusa studija i značajnoj izdavačkoj djelatnosti, dekan je govorio i o perspektivama razvoja Fakulteta humanističkih nauka - UNMO u budućem periodu.

Obraćanje rektorice Huseinbegović prenosimo u cijelosti:

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti u vlastito ime i u ime Univerziteta "Džemal Bijedić” u Mostaru, a u povodu 20. godišnjice postojanja i rada Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Željela bih čestitati dekanu Fakulteta prof. Šatoru, kao i svim nastavnicima, suradnicima i nenastavnom osoblju na Fakultetu na njihovom razvojnom putu, nastojanjima i ostvarenim rezultatima u obrazovanju mladog kvalitetnog kadra iz oblasti humanističkih znanosti, koji su spremni da svoja stečena znanja i vještine prenesu u stvarni život.

Sigurna sam da će FHN, zajedno sa ostalim fakultetima i univerzitetskim studijima Univerziteta “Džemal Bijedić” kontinuirano raditi na rješavanju brojnih izazova koji će se pojavljivati i u budućnosti, te pronaći načine i mogućnosti za nove perspektive razvoja Fakulteta, a samim tim i Univerziteta,

Još bih se zahvalila i sudionicima okruglog stola, koji će kroz svoje referate analizirati brojne aktualne teme, odnosno doprinijeti razvoju humanističkih znanosti u suvremenom svijetu."

Idući događaj najavljen je za četvrtak, 12. svibnja s početkom u 12 sati, kada će u Centru za kulturu Mostar biti predstavljena izdavačka djelatnost Fakulteta humanističkih nauka - UNMO.

 

Kopirati
Drag cursor here to close