ZHŽ

Županija će kažnjavati govor mržnje na Internetu

Ova je županija među prvima prihvatila inicijativu i krenula u izmjene zakona kako bi se govor mržnje i nasilje na internetu i sankcioniralo.
Sci-Tech / Internet | 25. 10. 2021. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije uskoro će uputiti prijedlog za izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru Zapadnohercegovačke županije, gdje će se javnim mjestom smatrati društvene mreže, internetske stranice, forumi i sve druge internetske platforme na kojima nadležna tijela za provođenje zakona poduzimanjem radnji mogu utvrditi identitet osoba koje svojim postupcima vrše prekršaje protiv javnog reda i mira, prenosi Večernji list inicijativu iznesenu na posljednjoj sjednici Vlade Zapadnohercegovačke županije.

Time je, navodi Večernjak, ova županija među prvima prihvatila inicijativu i krenula u izmjene zakona kako bi se govor mržnje i nasilje na internetu i sankcioniralo.

Riječ je o odgovoru na inicijativu koja je stigla iz Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a koja je upućena svim županijskim ministarstvima.

''Nasilje na internetu predstavlja sve veći sigurnosni problem u Federaciji Bosne i Hercegovine te veliki broj mladih svakodnevne su žrtve te vrste nasilja, kao i veliki broj žena i marginaliziranih skupina u društvu. Inicijativom za izmjenu županijskih zakona koji reguliraju javni red i mir ne bi se sprečavalo slobodu govora, koja je osnovno ljudsko pravo. Tom inicijativom pozivamo županijske vlade da izmijene svoje zakone u oblasti javnog reda i mira kako bi se već postojeći prekršaji protiv javnog reda i mira koji su već propisani odnosili i na prostor na internetskim platformama i društvenim mrežama'', navodi se u obrazloženju inicijative.

Naglašava se i kako inicijativa nije u suprotnosti sa zakonodavstvom Europske unije, već je, zapravo, u skladu s politikama zaštite od nasilja i zaustavljanja govora mržnje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close