Google ima problem?

YouTube potpuno usporio, videozapisi se dugo učitavaju - korisnici bijesni!

Sve je veći broj korisnika kojima je YouTube postao gotovo pa neupotrebljiv.
Sci-Tech / Internet | 15. 01. 2024. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

YouTube već neko vrijeme vodi borbu s korisnicima koji imaju instalirane blokatore oglasa, a nedavno su krenuli s još većim pritiskom na takve korisnike.

Osobama koje na svojim uređajima imaju instalirane takve programe, a koji su do sada bili pošteđeni nekakvih sankcija, YouTube je sada značajno usporio rad svoje stranica s videozapisima.

Iz kompanije su ponovno upozorili kako je korištenje takvih programa kršenje uvjeta korištenja stranice, a blokiranje oglasa koji se prikazuju na njihovim stranicama, jasno, smanjuje i njihovu zaradu.

Postupno usporavanje

Iako je Google s usporavanjem pristupa YouTubeu počeo još ranije, u posljednje su vrijeme tu taktiku proširili na još veći broj korisnika te se sve više osoba prijavljuje probleme u pristupu ovom videoservisu, javlja Zimo.

Mnogima je YouTube odjednom postao jako spor te stranica ne reagira odmah kada se klikne na reprodukciju videa, traženje videa i slično.

Razlog za to je, objasnili su na stranici 9to5 Google, što je Google u kod YouTubea ubacio “umjetni timeout” koji se ponaša kao spora internetska veza, čime se usporava rad stranice.

Ovaj problem, dakle, vezan je isključivo uz blokatore oglasa, a korisnici ga mogu riješiti na dva načina. Prvi je, naravno, deinstalirati programe koji blokiraju oglase na YouTubeu.

Oglasi

Iako mnogi korisnici koji su navikli na uživanju u videozapisima bez prikaza oglasa na to ne žele pristati, ta im je opcija vjerojatno prihvatljivija od druge mogućnosti. A to je - plaćanje.

YouTubeu Premium omogućuje pristup svim videozapisima na ovom servisu bez prikaza oglasa, no riječ je o pretplatničkom planu koji za Lijepu Našu iznosi 9,55 eura mjesečno. Dostupna je i opcija obiteljskog plana za koju je potrebno mjesečno platiti 14,60 eura mjesečno, a omogućuje pristup do pet korisnika iz istog kućanstva.

Dakle, situacija s YouTubeom prilično je jasna. Ako želite gledati videozapise kao i do sada, bez usporavanja i dugog učitavanja videa, morat ćete ili deaktivirati ad blockere ili plaćati pretplatu.

Prema informacijama s kraja prošle godine, većina korisnika odlučila se na prvu opciju, odnosno deinstalaciju programa za blokiranje prikaza oglasa. Nakon što je Google počeo s usporavanjem učitavanja videa, u listopadu je broj deinstalacija ad blockera bio natprosječno velik i porastao je čak tri do pet puta.

Kopirati
Drag cursor here to close