Budite oprezni

VIDEO | Broj online prevara povećan - na meti učenici i nastavno osoblje

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju učenike i studente da budu oprezni i da ne dijele osobne podatke, kako ne bi došlo do krađe identiteta i financijskih prevara.
Sci-Tech / Internet | 01. 09. 2023. u 07:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj online prevara je drastično povećan pred početak školske godine upozoravaju stručnjaci za sigurnost. Na meti su učenici i studenti, ali i nastavno osoblje, kojima cyber kriminalci nude lažne nagradne igre i stipendije da bi dobili njihove osobne podatke.

Lažne nagradne igre u kojima se traže osobni podaci i registracija SMS porukom, dijeljenje linkova za nagradnu igru osobnim kontaktima u telefonu, lažne stipendije u kojima se prilikom aplikacije traže osobni podaci poput matičnog broja i bankovnih podataka, samo su neki od vidova prevara na internetu.

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju učenike i studente da budu oprezni i da ne dijele osobne podatke, kako ne bi došlo do krađe identiteta i financijskih prevara.

Milan Kojić, menadžer kompanije Kasperski za Zapadni Balkan, kaže za BHRT: ''Prevaranti profitiraju tijekom ovog razdoblja, zloupotrebljavajući želju ove populacije da nabave nove uređaje za studije i škole. Nagradna igra u kojoj je glavna nagrada osvajanje elektronskog uređaja, poput laptopta, efikasna je zamka kojom se služe cyber kriminalci.“

Cyber kriminalci su pod povećalom timova za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u. Ministarstvo prosvjete radi na razvijanju softvera u školama u svrhu zaštite učenika od online prevara.

Željko Stojičić, ministar prosvjete i kulture RS, kaže: ''Naši učenici imaju predavanja vezano za cyber kriminal i u to je uključen MUP, ali i kroz razna druga predavanja imaju pristup tome. Nastojat ćemo da u školama zaštitimo učenike od sadržaja koji mogu imati štetan uticaj''.

Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS, poručuje: ''Ministarstvo je jako posvećeno. Kada sam rekao da smo ojačali kapacitete na unutrašnjoj organizaciji u suzbijanju vršnjačkog nasilja, narkomaniji to je direktno povezano i za tu vrstu prekršaja krivično djelo prevare na internetu.“

Cyber kriminalci koriste najsuvremenija dostignuća informacijskih tehnologija i nije im lako ući u trag, kažu profesor na Fakultetu za sigurnost. Zato je, ističe, neophodna bolja razmjena informacija i koordinacija između nadležnih domaćih i međunarodnih institucija.

Duško Vejinović, profesor na Fakultetu sigurnosnih znanosti u Banja Luci kaže: ''Opća društvena kriza ne samo u BIH već i regiji jedna je od determinanti i pogoduje da mladi pribjegavaju svim obrascima i stilovima pomnašanja kako bi pribavili neću reci egzistenciju već sredstva da bi bili in, razlikovali se od drugih, bolje živjeli.“

Važan je oprez i edukacija o raznim vrstama internetskih prevara. Neke od mjera su jake šifre, softveri koji onemogućavaju špijuniranje i provjera sigurnosti internet stranice, ali i identiteta osobe sa kojom se komunicira online.

Kopirati
Drag cursor here to close