Društvene mreže

Twitter privremeno, a Facebook i Instagram blokirali Trumpa na neodređeno vrijeme

Proces potvrđivanja izbornih rezultata u Kongresu protekao je u znaku ustanka Trumpovih pristaša u Washingtonu. Zbog uplitanja u demokratski proces izbora Twitteru je napokon prekipjelo.
Sci-Tech / Internet | 07. 01. 2021. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada ovog mjeseca i službeno napusti Bijelu kuću i prepusti predsjedničko mjesto svojem nasljedniku, američki predsjednik na odlasku Donald Trump postat će samo "običan" korisnik Twittera i izgubit će privilegije koje na toj društvenoj mreži imaju vodeći svjetski političari.

Zbog tog posebnog tretmana mu, barem do sada, korisnički račun nije bio suspendiran niti blokiran, iako je Trump na Twitteru objavljivao sve moguće i nemoguće – od poziva na nasilje, preko prijetnji ratom, pa sve do lažnih informacija vezanih uz predsjedničke izbore u studenome.

Kako je te izbore izgubio, u tijeku je proces smjene vlasti koji će kulminirati inauguracijom Joea Bidena 20. siječnja.

Jučer, 6. siječnja, u Kongresu je počeo formalni proces potvrde novog predsjednika, što je Trump iskoristio da "nahuška" svoje pristaše na zastupnike. Učinio je to prvo govorom uživo, a kasnije nastavio o tome pisati na Twitteru – pa je moderatorima ove društvene mreže, očito, prekipjelo.

Nakon tri sporne objave koje grubo krše njihova pravila ponašanja Trumpov je račun suspendiran na 12 sati, javlja Bug.

Za to vrijeme prosvjednici su upali u zgradu Kongresa u Washingtonu, a opsada je trajala nekoliko sati, za koje vrijeme su zastupnici bili evakuirani i sklonjeni na sigurno.

Iz Twittera su poručili da će blokada biti uklonjena nakon isteka 12 sati, i to samo ako se sporni tvitovi izbrišu. U slučaju da do brisanja spornih objava ne dođe, Trumpov će račun ostati blokiran.

Isto tako iz društvene su mreža zaprijetili jednom od svojih najistaknutijih korisnika da će mu, nastavi li s kršenjem pravila, trajno ukloniti korisnički račun. Trump na Twitteru trenutačno ima 88,7 milijuna pratitelja.

Trumpov posljednji video u kojem tvrdi da je pokraden na izborima uklonjen je, iz istog razloga, i s Facebooka kao i s YouTubea.

Nakon što je u srijedu navečer Facebook blokirao Donalda Trumpa na 24 sata, Mark Zuckerberg na svom je profilu objavio kako je Trump blokiran do daljnjeg, a najmanje na dva tjedna dok Joe Biden ne preuzme vlast.

Kap koja je prelila čašu bile su sinoćnje objave u kojima Trump nije eksplicitno osudio nasilje svojih pristaša. Naprotiv, još ih je i ohrabrio te poticao teoriju da su im izbori ukradeni te da je Biden na prevaru pobijedio.

Kopirati
Drag cursor here to close