Nezakonito ponašanje

Tužitelji više američkih saveznih država tuže Google

U tužbi se traži da sud zaustavi Googleovo nezakonito ponašanje i uspostavi tržišno natjecanje, a države su, uz novčane kazne, zatražile i odštetu za potrošače i povrat nepropisno stečene dobiti.
Sci-Tech / Internet | 12. 07. 2021. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google čekaju nove pravne bitke, pa je tako skupina od 37 okružnih i tužitelja više američkih saveznih država podnijela tužbu protiv ove tvrtke, jer, kako kažu, ugradnja Android operativnog sustava ograničava konkurenciju i krši zakone o ravnopravnoj tržišnoj utakmici.

Skupina je predvođena državnom tužiteljicom Letitiom James, koja smatra da Google tako uskraćuje konkurenciju koja može donijeti bogatiji izbor i niže cijene mobilnih aplikacija, ali i potaknuti inovacije koji bi korisnicima mogle biti od koristi, piše Entrepreneur.

Osim toga, optužili su Google i da od developera traži da pri prodaji digitalnog sadržaja preko aplikacija preuzetih preko Trgovine Play, koriste Google Billing, pa su tako prema navodima u tužbi, prisilili potrošače da plaćaju provizije koje mogu dosezati i do 30 posto.

"Google je dugi niz godina bio čuvar ulaza u internet, a u novije vrijeme postao je i čuvar ulaza u naše digitalne uređaja, što je rezultiralo time da svi mi moramo plaćati više cijene softvera koji svakodnevno koristimo", rekla je državna tužiteljica James dodajući da Google koristi dominantnu poziciju da bi nezakonito ugušio konkurenciju i zaradio milijarde.

James također kaže da su stotine milijuna korisnika Androida bili prisiljeni nabavljati aplikacije isključivo preko Googlea.

"Još je gore što Google isisava život iz milijuna malih poduzeća koja se samo žele natjecati. Podnosimo ovu tužbu kako bismo okončali Googleov nezakonit monopolistički utjecaj i konačno dali glas milijunima potrošača i vlasnika tvrtki", zaključuje James, javlja Bug.

Kopirati
Drag cursor here to close