Zbog mladih

TikTok pod istragom u Europi

Komisija nije bila zadovoljna odgovorima koje je dobila od TikToka.
Sci-Tech / Internet | 19. 02. 2024. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija objavila je kako je pokrenula službene postupke kako bi procijenila je li TikTok možda prekršio Akt o digitalnim uslugama u područjima povezanima sa zaštitom maloljetnika, transparentnošću oglašavanja, pristupom podacima za istraživače te upravljanjem rizicima povezanima s dizajnom koji stvara ovisnost i štetnim sadržajem.

Kako ističu, na temelju dosad provedene preliminarne istrage, među ostalim na temelju analize izvješća o procjeni rizika koje je TikTok poslao u rujnu 2023., kao i odgovora društva TikTok na službene zahtjeve Komisije za informacije (o nezakonitom sadržaju, zaštiti maloljetnika i pristupu podacima), Komisija je odlučila pokrenuti službeni postupak protiv društva TikTok u skladu s Aktom o digitalnim uslugama.

Sigurnost i dobrobit internetskih korisnika u Europi od ključne su važnosti. TikTok treba pomno razmotriti usluge koje nudi i pažljivo razmotriti rizike koje predstavljaju za svoje korisnike – mlade i stare.

Komisija će sada provesti temeljitu istragu ne dovodeći u pitanje ishod, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, nadležna za Europu spremnu za digitalno doba.

Zaštita maloljetnika kao prioritet

''Zaštita maloljetnika glavni je prioritet Akta o digitalnim uslugama. Kao platforma koja obuhvaća milijune djece i tinejdžera, TikTok mora u potpunosti poštovati Akt o digitalnim uslugama i imati posebnu ulogu u zaštiti maloljetnika na internetu. Danas pokrećemo službeni postupak zbog povrede prava kako bismo osigurali poduzimanje razmjernih mjera za zaštitu fizičke i emocionalne dobrobiti mladih Europljana. Ne smijemo štedjeti sve napore kako bismo zaštitili svoju djecu'', dodao je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, javlja Zimo.

Pokretanjem službenog postupka Komisija se ovlašćuje za poduzimanje daljnjih provedbenih koraka, kao što su privremene mjere i odluke o neusklađenosti.

Tijekom postupka istraživat će se usklađenost s obvezama iz Akta o digitalnim uslugama koje se odnose na procjenu i ublažavanje sistemskih rizika u smislu stvarnih ili predvidljivih negativnih učinaka koji proizlaze iz dizajna sustava TikTok, uključujući algoritamske sustave, koji mogu potaknuti ovisnost o ponašanju i/ili stvoriti takozvane ''učinke otvora kubiti''.

Takva je procjena potrebna kako bi se suzbili mogući rizici za ostvarivanje temeljnog prava na tjelesnu i mentalnu dobrobit osobe, poštovanje prava djeteta i njegov utjecaj na procese radikalizacije. Nadalje, mjere ublažavanja koje su na snazi u tom pogledu, posebno alati za provjeru dobi kojima se TikTok koristi kako bi spriječio pristup maloljetnika neprimjerenom sadržaju, možda nisu razumne, razmjerne i djelotvorne.

Usklađenost

Također i usklađenost s obvezama iz Akta o digitalnim uslugama u pogledu uvođenja odgovarajućih i razmjernih mjera za osiguravanje visoke razine privatnosti, sigurnosti i zaštite maloljetnika, posebno u pogledu zadanih postavki privatnosti za maloljetnike u okviru osmišljavanja i funkcioniranja njihovih sustava za preporučivanje.

Usklađenost s obvezama iz Akta o digitalnim uslugama u pogledu pružanja pretraživog i pouzdanog repozitorija oglasa prikazanih na TikToku. Posebno će se istražiti mjere koje je TikTok poduzeo kako bi povećao transparentnost svoje platforme.

Istraga se odnosi na sumnje na nedostatke u pružanju pristupa istraživačima javno dostupnim podacima TikToka, kako je propisano člankom 40. Akta o digitalnim uslugama.

Nakon službenog pokretanja postupka Komisija će nastaviti prikupljati dokaze, primjerice slanjem dodatnih zahtjeva za informacije, provođenjem razgovora ili inspekcija.

Podsjetimo, TikTok je 25. travnja 2023. proglašen vrlo velikom internetskom platformom (VLOP) u skladu s Aktom EU-a o digitalnim uslugama nakon što je izjavio da u EU-u ima 135,9 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. TikTok je kao VLOP četiri mjeseca od uvrštenja na popis morao početi ispunjavati niz obveza utvrđenih u Aktu o digitalnim uslugama.

Kopirati
Drag cursor here to close