Udara u glavu

TikTok mladima uzrokuje – tikove

Liječnici koji se bave poremećajima u ponašanju primijetili su kako im na liječenje dolaze tinejdžerice s tikovima sličnima onima kod Touretteovog sindroma, pa su pronašli što je svima njima zajedničko.
Sci-Tech / Internet | 18. 10. 2021. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kod mladih iznimno popularna društvena mreža TikTok premašila je Facebook, WhatsApp i Instagram po broju preuzimanja s trgovina aplikacija, a trenutačno bilježi više od milijardu mjesečno aktivnih korisnika.

U vrijeme pandemije, kada su mnogi ostajali po cijele dane doma, ova mreža značajno je proširila krug korisnika koji s

u tamo gledali kratke video isječke, odgovarali na razne izazove i na sve moguće načine gubili vrijeme. No, za očekivati je bilo da će sve to imati posljedice i na njihovo mentalno zdravlje.

Brojni su liječnici, koji se bave poremećajima u ponašanju, primijetili kako im od početka pandemije sve češće dolaze mlađe ženske osobe, primarno tinejdžerske dobi, koje iskazuju slične simptome. Razvile su, naime, tikove, slične onima kakve imaju osobe s dijagnosticiranim Touretteovim sindromom.

Ovaj sindrom u prosjeku ima 4-5 osoba na svakih 10 tisuća ljudi, češći je kod muškaraca, a najčešće se razvija u doba djetinjstva ili rane adolescencije – što odgovara dobi djevojaka koje su ga razvile u slučajevima o kojima piše Wall Street Journal, javlja Bug.

No, u tim slučajevima djevojke i djevojčice nisu imale poremećaje živčanog sustava kao u slučaju Tourettovog sindroma, već su svoje tikove dobile od (možda mu odatle i ime?) TikToka.

Pokazalo se kako su mnoge često gledale TikTok video objave osoba s Touretteom, a potom razvile slične tikove. Uz to, često su pokazivale i simptome anksioznosti i depresije, a tikovi su počeli prilično naglo.

Ono što je navelo na zaključak da je TikTok uzrok ovih medicinskih problema, jest činjenica da su tikovi mladih djevojaka bili neuobičajeni.

Naime, pacijenti koji boluju od Touretteovog sindroma obično razviju jedinstvene tikove, a kod "TikTok pacijentica" primijećeno je da imaju tikove nalik onima viđenima na ovoj društvenoj mreži. Pokazalo se da su one nesvjesno imitirale osobe s Touretteom, a da im je TikTok, zbog svojih algoritama, pokazivao veći broj takvih video isječaka – što je dovelo do razvoja poremećaja.

U cijeloj priči donekle je pozitivna činjenica da se ovakvi tikovi mogu liječiti. No, za to je prije svega potrebno oboljele odvojiti od društvenih mreža. Ako je to uopće moguće.

Usput rečeno, korisnička baza TikToka sastoji se od gotovo jedne trećine korisnika u dobi od 10 do 19 godina (podaci za SAD). Prosječno korisnici na ovoj aplikaciji provedu čak 52 minute na dan, dok kod mlađih od 15 godina to doseže i 80 minuta dnevno.

Kopirati
Drag cursor here to close