Chat app

Telegram bi uskoro mogao premašiti milijardu korisnika?

Telegram je postao ključan izvor informacija nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. godine.
Sci-Tech / Internet | 17. 04. 2024. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Telegram, jedna od onih aplikacija za razmjenu poruka koja kao da je izronila iz mašte, navodno će u roku od godinu dana doći do nevjerojatne brojke od milijardu aktivnih korisnika mjesečno. Ovaj ambiciozni plan dolazi od osnivača Telegrama, Pavela Durova, koji tvrdi da se ova platforma širi brže od požara u šumi.

Durov, koji je osnovao Telegram nakon što je napustio Rusiju 2014. godine zbog nepristajanja na zahtjeve ruskih vlasti, vjeruje da će njegova aplikacija uskoro doseći ovaj impresivan broj korisnika. Prema Durovu, Telegram trenutno broji oko 900 milijuna aktivnih korisnika, ali ta brojka raste iz dana u dan.

Iako su neke vlade pokušavale vršiti pritisak na njega, Durov tvrdi da će Telegram ostati "neutralan" u svim političkim igrama i geopolitičkim spletkama. Ova aplikacija, prema njegovim riječima, neće biti marioneta u rukama moćnih.

WhatsApp, rivalna platforma u vlasništvu Meta korporacije, trenutno ima više od dvije milijarde korisnika. No, Telegram se ne da smesti. Kada dostigne profitabilnost, postoji mogućnost da se pojavi na američkoj burzi, što je sugerirano u članku objavljenom u Financial Timesu.

Telegram je postao ključan izvor informacija nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. godine. Korisnici koriste ovu platformu kako bi dijelili neocenzurirane informacije o ratu i politici povezanoj s tim sukobom.

Durov je došao na ideju o šifriranoj aplikaciji za razmjenu poruka kao odgovor na pritisak koji je osjećao u Rusiji. Enkripciju je razvio njegov mlađi brat, Nikolaj.

Odbivši podreći se bilo kojoj vladi, Durov je napustio Rusiju i odbacuje tvrdnje da je Telegram pod kontrolom ruskih vlasti.

Što se tiče slobode govora, Durov ističe da su veliki konkurenti, poput Applea i Googlea, veći izazov nego vlade. Tvrdi da ove platforme mogu cenzurirati korisnike i pristupiti njihovim privatnim podacima.

Durov se odlučio za "neutralnu zemlju" kako bi osigurao da Telegram ostane izvan utjecaja bilo koje velesile. Prema njegovim riječima, to je najbolji način da se osigura slobodna komunikacija bez straha od cenzure ili nadzora.

Iako je Durov bogat čovjek, ne zanimaju ga luksuzi poput velikih nekretnina ili jahti. On želi slobodu, a ne materijalna bogatstva.

Kopirati
Drag cursor here to close