Sveučilište u Mostaru podiglo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja
DDOS napadi

Sveučilište u Mostaru podiglo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja

Sci-Tech / Internet | 31. 03. 2020. u 15:48 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilište u Mostaru podnijelo je kaznenu prijavu kod Županijskog tužiteljstva HNŽ-a protiv nepoznatog počinitelja ili više njih zbog kontinuiranih kibernetičkih napada na sustave za nastavu na daljinu.

Sveučilište u Mostaru organiziralo je rad za učenje na daljinu, putem TV-a i drugih digitalnih sustava, preko on-line platforme za osnovno školsko i srednjoškolsko obrazovanje te je i razvilo sveučilišnu platformu za studente i profesore, a što je od posebnog javnog interesa imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus – COVID 19.

Nepoznati počinitelj/i su u više navrata izvršili svjesno računalni, odnosno hakerski napad (DDOS) i na takav način otežali rad što je dakle pokušaj da se onemogući daljnji nastavak učenja na daljinu. Uspješnom suradnjom SUMIT-a i HT Eronet napadi su spriječeni te nije došlo do prekida rada sustava.

''Budući da su navedeni napadi izvršeni na računalni sustav Sveučilišta u Mostaru koja je od posebnog javnog interesa, posebice imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus – COVID 19, radi čega je primarno i uveden sustav održavanja nastave na daljinu, Sveučilište je kod nadležnog tužiteljstva podnijelo kaznenu prijavu da se poduzmu sve potrebne radnje kako bi se otkrili počinitelji ovakvih postupaka u trenutcima kad je bitno organizirati i poduzeti sve mjere da se zaštite svi ljudi, a posebice učenici osnovnih i srednjih škola te studenti našeg Sveučilišta kao i nastavno osoblje'', navodi se u priopćenju SUM-a.

Kopirati
Drag cursor here to close