Ali uz doplatu

Radikalne promjene - Instagram i Facebook bez reklama?

Koliko ste spremni platiti za verzije Facebooka i Instagrama na kojima se neće prikazivati reklame?
Sci-Tech / Internet | 04. 09. 2023. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinama smo slušali nagađanja o plaćenoj verziji Facebooka, a čini se kako sada u Meti ozbiljno razmišljaju o uvođenju pretplate ne samo za Fejs, već i za Instagram. U ovom slučaju razlog nije želja za novim poslovnim modelom s kojim bi dobili novi izvor prihoda, već nove obveze i odgovornosti koje, prema zakonu koji je nedavno stupio na snagu u EU, imaju najveće internetske platforme i društvene mreže.

Uvođenjem pretplate na ovim Metinim platformama, više ne bi bilo potrebe za praćenjem podataka jer se korisnicima tih društvenih mreža više ne bi prikazivale reklame.

Novi potez

Da u Zuckerbergovoj kompaniji ozbiljno razmišljaju o ovom potezu medijima su otkrila tri izvora upoznata sa situacijom u kompaniji.

Prema tim izvorima, Meta bi uskoro mogla krenuti s promjenama i, korisnicima koji ne žele da im se prikazuju oglasi, omogućit će korištenje verzija Facebooka i Instagrama za koje će biti potrebno plaćati mjesečnu pretplatu.

Bit će zanimljivo vidjeti cifru za koju će se odlučiti u Meti jer bi iznos mjesečne pretplate trebao biti ključan za mnoge korisnike kojima je ova ideja Facebooka koji neće iskorištavati njihove podatke i na kojem im se neće prikazivati oglasi prilično zanimljiva i spremni su plaćati za to iskustvo.

Naravno, s uvođenjem pretplatničke verzije Facebooka i Instagrama, Meta neće riješiti svoje probleme koje donosi europski Zakon o digitalnim uslugama jer će i dalje većina koristiti besplatne verzije koje se financiraju oglašavanjem, što znači da će i dalje pratiti podatke većine korisnika.

Za europske regulatore

No kako su komentirali na Engadgetu, ta bi promjena ipak trebala pokazati europskim regulatorima da je kompanija spremna surađivati s njima i prilagoditi svoje poslovanje zakonima Europske unije.

Zbog nepoštivanja tih zakona Meta je već do sada platila velika kazne u Europskoj uniji pa je ranije ove godine kažnjena s 1,2 milijarde eura zbog prebacivanja podataka europskih korisnika na servere u SAD-u, dok su prošle godine kažnjeni s 265 milijuna eura jer su brojevi telefona i drugi podaci korisnika Fejsa završili online.

Facebook trenutačno ima skoro 3 milijarde korisnika diljem svijeta, dok je broj korisnika Instagrama oko 2,35 milijardi, a kako su svi navikli na besplatan pristup tim mrežama, bit će zanimljivo vidjeti kako će proći potencijalni europski eksperiment i hoće li nakon njega Meta ponuditi pretplatničke verzije svojih popularnih društvenih mreža korisnicima i na drugim tržištima.

Kopirati
Drag cursor here to close