Odluka je pala

Stari G Suite ipak ostaje besplatan za privatne korisnike

Google je odustao od prebacivanja svih postojećih korisnika na naplatne pakete Workspacea, pa će privatnim korisnicima i dalje omogućiti besplatno korištenje uredskih alata na vlastitoj domeni.
Sci-Tech / Internet | 18. 05. 2022. u 18:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogo je bure među korisnicima podigla najava iz siječnja ove godine, kada je Google najavio da će ukinuti mogućnost besplatnog korištenja uredskog paketa G Suite s e-mail adresama na vlastitoj domeni.

Naime, u razdoblju od 2006. do 2012. bilo je moguće aktivirati tada besplatni paket G Suite, a s njime se dobivala osnovna razina usluge, što je uključivalo i rad na vlastitoj domeni umjesto one gmail.com.

Mnogi korisnici ovo su i iskoristili, a početkom ove godine činilo se da će se svi oni morati prebaciti na neki od naplatnih paketa nove Googleove usluge Workspace.

Ova promjena trebala se dogoditi 1. svibnja, pa je potom malo ublažena i odgođena za 1. srpnja, uz najavu da će " više detalja biti objavljeno u narednim mjesecima". Taj trenutak sada je došao, a detalji su – pozitivni za korisnike, javlja Bug.

"Stari" paket nazvan G Suite legacy edition i dalje će ostati dostupan bez plaćanja mjesečne pretplate, kažu iz Googlea, i to samo za one korisnike koji ga upotrebljavaju u privatne, nekomercijalne svrhe.

Njima na raspolaganju ostaje korištenje e-maila na vlastitoj domeni, svi podaci koje su pohranili u Googleov oblak, kao i pristup besplatnim uslugama Google Drive ili Meet. Sve što trebaju učiniti jest isključiti se iz automatskog prelaska na Workspace (na ovom linku).

Za slučaj da to ne učine, 1. kolovoza račun će im biti suspendiran. Nakon toga imat će izbor – ili prijeći na naplatni Workspace ili se ponovno odlučiti za besplatni, nekomercijalni pristup kao i ranije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close