Realizacija na djelu

Šef Googlea dogovorio s EU-om pakt o umjetnoj inteligenciji

Ako je tko dobro upoznat s umjetnom inteligencijom, to je izvršni direktor Googlea, koji se zalaže za regulaciju te tehnologije.
Sci-Tech / Internet | 25. 05. 2023. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi osigurali da u budućnosti razvoj umjetne inteligencije ne ode u krivom smjeru, brojni stručnjaci, znanstvenici i političari zagovaraju donošenje pravila i regulative koji će taj razvoj usmjeriti prema pozitivnom iskorištavanju AI.

Ono što još nije poznato jest način na koji bi trebalo regulirati ovu tehnologiju, pri čemu mnogi stručnjaci upozoravaju kako se s pravilima o AI ne smije ograničiti inovativnost kompanija, a raspravlja se i tko bi sve trebao sudjelovati u donošenju tih zakona.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai, koji je više puta naglasio kako nam s AI stižu radikalne promjene na koje se svijet mora pripremiti, odlučio je napraviti dobrovoljni korak prema regulativi te je s povjerenikom Europske komisije za unutarnje tržište Thierryjem Bretonom postigao inicijalni dogovor o pravilima vezanim uz AI, prije nego se finalizira regulacija ove tehnologije unutar Europske unije, javlja Zimo.

Akt o umjetnoj inteligenciji predložila je Europska komisija još prije dvije godine, a o njemu bi trebao glasati Europski parlament tijekom sljedećeg mjeseca, nakon čega je potrebna i potvrda Europskog vijeća.

Breton je naglasio kako se s Pichaijem dogovorio da će zajedno raditi na razvoju tzv. “pakta o umjetnoj inteligenciji”, a obje strane izrazile su nadu i želju da će im se pridružiti i svi drugi akteri koji su povezani s ovom tehnologijom i to ne samo oni u Europskoj uniji, već i u drugim zemljama.

Očekujemo kako će tehnologija u Europi poštovati sva naša pravila o zaštiti podataka, sigurnosti na internetu i umjetnoj inteligenciji, komentirao je Breton i izrazio zadovoljstvo što je i prvi čovjek Googlea prepoznao važnost regulative.

Što se tiče donošenja zakona i regulative oko AI u Europi, izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman komentirao je kako se u početnom nacrtu zakona o umjetnoj inteligenciji pretjeruje s regulativom i nada se kako će se to promijeniti.

No za slučaj da regulativa bude stroga i OpenAI se ne bude mogao pridržavati europskih zakona, Altman je najavio povlačenje njegove kompanije iz Europske unije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close