Nova figura na šahovskoj ploči

Rusija uvodi umjetnu inteligenciju u svoju vanjsku politiku

Rusija će za poslove i politike svojeg ministarstva vanjskih poslova koristiti i moć umjetne inteligencije.
Sci-Tech / Internet | 16. 12. 2021. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko ministarstvo vanjskih poslova želi koristiti umjetnu inteligenciju pomoću koje bi mogli provoditi mnoge analitičke poslove u politici međunarodnih odnosa.

Vijest o tome priopćilo je ruskim medijima samo navedeno ministarstvo, koje to planira postići izradom novog big-data sustava baziranog na umjetnoj inteligenciji.

Partner u tome će im biti institut za programiranje sustava Ivannikov te će u suradnji s njima razviti koncept navedenog sustava 2022. godine, rekao je Sergej Kirjušin, specijalni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova za digitalnu transformaciju.

Na osnovu rezultata konceptualnog dizajna, odredit ćemo i program financiranja, ali zasad je ta stvar predmet rasprave, rekao je Kirjušin.

Odbio je otkriti kakve će točno podatke umjetna inteligencija analizirati, jednostavno navodeći kako postoje mnogi različiti poslovi u vanjskoj politici u kojima bi ta umjetna inteligencija mogla biti od pomoći, prenosi Zimo.

Oleg Šakirov, visoki stručnjak iz centra za napredna rješenja u menadžmentu, rekao je za dnevni moskovski list RBK da strana ministarstva vanjskih poslova mnogih zemalja već koriste umjetnu inteligenciju u različitim obujmima.

Kao jedan od primjera naveo je britanski u kojem se koristi model za procjenu distribucije stanovništva u zemljama u razvoju baziran na analizi satelitskih snimki i korištenjem strojnog učenja. Šakirov je dodao da i Kina radi na sličnim rješenjima.

Kopirati
Drag cursor here to close