Mastodon

Raste popularnost društvene mreže koju mnogi smatraju alternativnom Twitteru

Iako Musk govori kako se povećava broj novih korisnika Twittera, dio postojećih korisnika ipak razmišlja o alternativama.
Sci-Tech / Internet | 21. 12. 2022. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa svim događanjima oko Twittera u posljednje vrijeme, zbog kojih je dio korisnika najavio gašenje profila na toj mreži (neki su to zaista i napravili), porastao je interes za konkurentske društvene mreže koje bi mogle privući korisnike koji sada traže alternativne platforme.

Što će biti s Twitterom teško je reći, no s obzirom na to da se Musk nedavno pohvalio s velikim porastom broja korisnika, ne bi se trebali iznenaditi ako broj novih korisnika čak i premaši broj osoba koje su napustile tu mrežu.

No bez obzira na to, dobro je znati kako postoje alternative, a jedna od tih alternativa o kojoj se puno priča tijekom posljednjih mjesec-dva jest i Mastodon, javlja Bug.

Kako smo već pisali, riječ je o mreži koja je pokrenuta još 2016. i tek je sada stekla veću popularnost. Sve do nedavno Mastodon je imao oko 300 tisuća korisnika mjesečno, no ta je brojka u posljednje vrijeme višestruko narasla. Između listopada i studenog broj aktivnih korisnika porastao je na čak 2,5 milijuna.

To su fantastične brojke za ovu mrežu i jasno je kako su rezultat reakcije korisnika na situaciju s Twitterom, a zanimljivo je da je Musk prvo zabranio pa onda i odustao od politike zabrane dijeljenja linkova na druge društvene mreže, uključujući Mastodon.

Usprkos odličnim brojkama postavlja se pitanje hoće li se ovaj trend nastaviti i dalje, odnosno hoće li broj korisnika rasti velikom brzinom te koliko će novi korisnici biti aktivni.

Prvi čovjek tvrtke Eugen Rochko rekao je kako su posvećeni konstantnom poboljšanju softvera kako bi se suočili s izazovima koji dolaze s velikim porastom i povećanom potražnjom te je uvjeren da će njegova mreža napraviti velike stvari na ovom tržištu.

Također, kako podsjećaju na The Vergeu, Mastodon nije jedina alternativna mreža koja ja privukla korisnike - nedavno je pokrenut Post, ponovno je lansiran Hive, a korisnici imaju izbor i između postojećih aplikacija poput Discorda, Tumblra i Reddita.

Kopirati
Drag cursor here to close