Google

Prije četvrt stoljeća registrirana najpoznatija internetska domena

Osnivači tvrtke Larry Page i Sergey Brin odlučili su se za ime Google – dobiveno od riječi gogool, koja označava broj 10 na stotu potenciju.
Sci-Tech / Internet | 15. 09. 2022. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: The Verge / Ilustracija

Na današnji dan prije 25 godina, 15. rujna 1997. registrirana je domena google.com, koja je na neki način odredila sudbinu i kulturu života na Internetu.

Naknadno je 27. rujna odabran kao rođendan Googlea, što je malo nejasno, ali od 2013. godine, Google slavi na taj dan.

Google je službeno postao tvrtka 4. rujna 1998. godine, međutim prvi Googleov Doodle objavljen je 27. rujna 2002. godine pa bi to mogao biti razlog zbog kojeg na dat datum slave rođendan.

Inače, Google su osnovali Larry Page i Sergey Brin dok su bili na doktorskim studijama na sveučilištu u Stanfordu. Zajedno su vlasnici oko 16 posto dionica tvrtke.

Tvrtka je na burzu izašla tek 19. kolovoza 2004. godine. Sjedište korporacije je 2006. godine preseljeno u Mountain View u Kaliforniji.

Larry Page i Sergey Brin odlučili su se za ime Google – dobiveno od riječi gogool, koja označava broj 10 na stotu potenciju. Organizirali su ured u jednoj garaži u Silicijskoj dolini, južno od San Francisca i nedaleko od Sveučilišta Stanford.

Još prije nego što su osnovali tvrtku, Andy Bechtolsheim, suosnivač tvrtke Sun (nazvane prema kratici za Stanford University Network), dao im je ček na 100.000 dolara za novu kompaniju.

Prvi im je zaposlenik bio Craig Silverstein, kolega s poslijediplomskog studija na Stanfordu. S postupnim rastom, Google će se kasnije preseliti u Palo Alto, a zatim u Mountain View, gdje mu je i danas sjedište. Svi nabrojani gradovi nalaze se u Silicijskoj dolini i u blizini sveučilišta Stanford.

Google već godinama glasi za najpoželjnijeg poslodavca na svijetu.

Zanimljivost vezana uz sveučilište Stanford: Osnovao ga kalifornijski milijunaš Leland Stanford i nazvao ga po svom sinu, koji je umro u dobi od 15 godina. Svojoj supruzi je rekao da će tako "djeca Kalifornije biti naša djeca".

Ljudi koji su pohađali Stanford osnovali su i mnoge druge tvrtke u računalnoj industriji osim Googla: Cisco, Hewlett-Packard, PayPal, Symantec itd.

Video: How Google started - BBC documentary
Kopirati
Drag cursor here to close