Veća kontrola

Play Store uvodi novo pravilo vezano uz brisanje korisničkih podataka

Novo bi pravilo korisnicima trebalo dati veću transparentnost i kontrolu nad vlastitim podacima u aplikacijama što se planira postići korištenjem najboljih praksi privatnosti i sigurnosti objavljenih aplikacija
Sci-Tech / Internet | 06. 04. 2023. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravilo će od developera tražiti da prilikom objave aplikacija na Google Play Store ponude "lako vidljivu opciju" za brisanje korisničkog računa tj. korisničkih podataka u aplikacijama neovisno o tome koristi li se aplikacija i dalje ili ne.

Nova politika brisanja podataka "ima za cilj osnažiti korisnike s većom jasnoćom i kontrolom nad njihovim podacima unutar aplikacija", navedeno je u objavi, javlja Bug.

Aplikacije koje omogućavaju stvaranje korisničkih računa uskoro će morati ponuditi opciju za brisanje tih podataka na jednostavan i lako dostupan način.

Brisanje podataka treba biti omogućeno i putem web forme tako da korisnik nije obavezan ponovno instalirati aplikaciju kako bi zatražio uklanjanje svojih podataka.

Iako odjeljak 'Sigurnost podataka' na Google Play Storeu već omogućuje developerima da istaknu svoje opcije brisanja podataka na ovaj se način ipak korisnicima želi ponuditi lakši i dosljedniji način da zatraže brisanje svojih podataka, osim ako autori aplikacija nemaju "legitimne razloge" da te podatke zadrže.

Promjena neće stupiti na snagu odmah, a developeri u prvoj fazi (do 7. prosinca) trebaju navesti više informacija o svojim praksama brisanja podataka.

Kopirati
Drag cursor here to close