44 milijarde dolara

Pao dogovor! Elon Musk kupio Twitter

Twitter je večeras objavio kako je prihvatio Muskovu ponudu.
Sci-Tech / Internet | 25. 04. 2022. u 21:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa i SpaceX-a te najbogatiji čovjek na svijetu, kupio je društvenu mrežu Twitter za 44 milijarde dolara.

Twitter je večeras objavio kako je prihvatio Muskovu ponudu.

Podsjetimo, Elon Musk je početkom travnja kupio 9.2% Twittera. Nakon ove objave vrijednost dionica Twittera porasla je za više od 25%. Musk je postao jedan od najvećih dioničara tvrtke i sad posjeduje četiri puta više dionica od osnivača Twittera Jacka Dorseyja. Dorseyjev udio je 2.25%.

Tjedan dana nakon što je kupio dionice, Musk je dao ponudu za kupnju Twittera te je rekao da će, u slučaju da njegova ponuda ne bude prihvaćena, "razmisliti o svojoj poziciji dioničara".

"Odlučio sam ulagati u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora diljem svijeta, a smatram da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokraciju", napisao je Musk u prijavi financijskom regulatoru, prenosi BBC.

"Međutim, nakon što sam investirao, shvatio sam da tvrtka u sadašnjoj formi neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu. Twitter mora postati privatna kompanija. On ima ogroman potencijal, a ja ću ga osloboditi", dodao je.

Musk je jedan od najpopularnijih korisnika Twittera, s više od 80 milijuna pratitelja. Često objavljuje i detalje o svojim tvrtkama, zbog čega je u više navrata bio optužen za manipuliranje tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

U tjednima prije nego što je preuzeo 9% dionica, Musk je objavljivao o Twitteru i algoritmima koji upravljaju platformom.

24. ožujka je napisao kako je zabrinut zbog de facto pristranosti u algoritmu koji ima veliki učinak na javni diskurs i podijelio anketu u kojoj je pozvao svoje pratitelje da glasaju o tome treba li taj algoritam biti otvorenog koda, piše Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close