Napad na Google

OpenAI ima planove za razvoj tražilice

Službenih detalja nema, no čini se kako OpenAI priprema novi alat koji bi mogao postati veliki konkurent Googleu.
Sci-Tech / Internet | 16. 02. 2024. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google godinama suvereno vlada tržištem tražilica i tijekom više od dva desetljeća kompanija nije imala nekog pravog konkurenta koji bi ugrozio njenu dominaciju. Sve do kraja 2022. godine kada se pojavio ChatGPT. Iako nije riječ o tražilici, već o konverzacijskom alatu baziranom na umjetnoj inteligenciji, ChatGPT je donio potpuno novi način na koji ljudi mogu dolaziti do odgovora na svoje upite.

Umjesto upisivanja u Google i klikanja na linkove koji se pokažu, a na kojima se nalaze odgovori na upite, dovoljno je postaviti upit ChatGPT-u i on će sam odmah dati odgovor, bez potrebe za naknadnim klikanjem i traženjem onog što vas zanima na internetskim stranicama do kojih ste došlo guglanjem.

Nakon predstavljanja ChatGPT-a, prenijeli su tada brojni mediji, u Googleu se upalio alarm, održani su brojni sastanci, a čak su se i suosnivači tvrtke dodatno angažirali. Rezultat tog prekovremenog rada jest Bard, odnosno Gemini, kako se sada zove Googleov AI alat, javlja Zimo.

No čini se kako OpenAI, nakon ChatGPT-a, sada priprema novu i možda još veću prijetnju Googleu. Prema glasinama koje su ovaj tjedan počele kružiti internetom, OpenAI razvija novi proizvod za pretraživanje interneta koji bi mogao ugroziti Google.

Taj alat za pretraživanje, o kojem još nema puno informacija, kao svoju osnovu trebao bi koristiti pretraživačke mogućnosti Microsoftova Binga.

Dva su načina na koja bi OpenAI mogao predstaviti ovaj alat. Jedan je kao samostalan proizvod za pretraživanje, kao web-servis, odnosno mobilna aplikacija, a drugi je njegova integracija direktno u ChatGPT. U tom slučaju opcija pretraživanja mogla bi biti dio pretplatničke verzije ChatGPT Plus. Iz OpenAI-a još nema nikakvih službenih informacija oko tražilice koju navodno razvijaju te nije isključeno kako bi s vremenom mogli promijeniti planove i odustati od njena razvoja.

Svih ovih godina pokazalo se kako je Google, kada je u pitanju pretraživanje interneta, prejak te mu niti jedna kompanija, odnosno alat za pretraživanje nije uspio ozbiljno zaprijetiti te će biti zanimljivo vidjeti hoće li u tome uspjeti OpenAI.

Ono što je poznato vezano uz ovu tvrtku jest da će nastaviti s velikim ulaganjima u razvoj umjetne inteligencije i AI alata. Ulaganja koja su potrebna, prema Samu Altmanu, su prilično nevjerojatna te je nedavno spomenuo cifre od čak 5 do 7 bilijuna dolara koliko je u budućnosti potrebno za razvoj umjetne inteligencije, što uključuje njeno treniranje, kao i infrastrukturu.

Kopirati
Drag cursor here to close