WikiLeaks

NSA prisluškivala francuske financijske dužnosnike

Sci-Tech / Internet | 30. 06. 2015. u 07:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

WikiLeaks je objavio dokumente koji pokazuju da je američka Služba za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala vodeće francuske financijske dužnosnike i velike francuske izvozne ponude tijekom desetljeća koje je grupa nazvala periodom ciljane ekonomske špijunaže.

Francuska i SAD nisu odmah reagirali na objavu izvještaja u francuskim publikacijama Mediapart i Liberation u ponedjeljak navečer. Materijal se nije mogao odmah potvrditi, ali WikiLeaks ima bogatu i provjerenu povijest objavljivanja dokumenata američke vlade.

Prošlog je tjedna WikiLeaks objavio kako je NSA špijunirala najmanje trojicu francuskih predsjednika, što je naljutilo i uznemirilo francusku vladu, koja je pozvala na razgovor američkog veleposlanika radi pojašnjenja navoda WikiLeaksa.

U novom izvještaju se navodi da izvještaji NSA između 2004. i 2012. godine pokazuju da je agencija prisluškivala sve francuske izvozne ponude vrijedne više od 200 milijuna dolara, od nafte i plina do telekomunikacija i biotehnologije, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close