Dark web

New York Times prelazi na tamnu stranu weba

Ugledna američka novina odlučila je pokrenuti stranicu s vijestima na Dark webu kako bi svi njihovi čitatelji imali pristup informacijama.
Sci-Tech / Internet | 28. 10. 2017. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki New York Times, jedna od najuglednijih novinskih kuća u svijetu, odlučila se na pomalo neuobičajen korak.

Otvorili su, naime, stranicu na Dark webu, kojoj se može pristupiti samo putem Tor preglednika. Stranica je smještena, kao i ostale na tamnom webu, na vlastitu .onion domenu (www.nytimes3xbfgragh.onion) i do nje se može samo preko kriptirane Tor mreže.

Iz NYT-a pojašnjavaju da su se na ovaj potez odlučili kako bi svi njihovi čitatelji, iz bilo kojeg dijela svijeta, mogli pristupiti stranicama i dobiti kvalitetne i pravovremene informacije – bez obzira na to nalaze li se na nekom području gdje se sloboda izražavanja ograničava, piše Bug.hr.

Tor stranice daleko je teže nadzirati i blokirati im pristup, a svi čitatelji koji će se na ovaj način spajati na njihovu Onion stranicu bit će enkripcijom zaštićeni od mogućeg nadzora komunikacija.

Stranice NYT-a na Dark webu i dalje su samo eksperimentalne i kontinuirano se razvijaju, poručuju iz ove kuće, pa još uvijek ne dopuštaju prijavu korisnika i ostavljanje komentara.

No, konačni im je cilj na Tor mreži imati potpuno funkcionalnu kopiju svoje osnovne stranice koja postoji na "klasičnom", svima dostupnom webu.

Kopirati
Drag cursor here to close