Vlasti ne reagiraju

Napadnuti profili opozicije, nevladinih organizacija, blogera i kritičara vlasti

Dvotjedno divljanje cyber kriminalaca u virtualnom svijetu Republike Srpske nije izazvalo nikakvu reakciju nadležnih institucija
Sci-Tech / Internet | 04. 10. 2017. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednja dva tjedna napadnuti su nalozi na društvenim mrežama kritičara vlasti u Republici Srpskoj – predstavnika opozicije, nevladinog sektora, javnih osoba, novinara i blogera. Njihovi nalozi su blokirani ili se s njihovih adresa šalju poruke uvredljivog sadržaja.

Nema sumnje da se radi o sistematskom i organiziranom napadu, čiji su nalogodavci (s obzirom na mete i žrtve napada) iz Republike Srpske, ljudi iz vlasti ili bliski režimu, dok su izvršitelji pripadnici cyber podzemlja - velikih znanja i mogućnosti.

Dvotjedno divljanje cyber kriminalaca u virtualnom svijetu Republike Srpske nije izazvalo nikakvu reakciju nadležnih institucija, prije svega MUP RS., piše Žirnal.info.

''Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske službeno nije dobila obavijest ili drugi akt o cyber napadima iz Vašeg upita'', odgovoreno je Žurnalu iz Odjela za odnose s javnošću MUP RS na pitanje je li nadležna uprava ove institucije poduzela mjere da otkrije počinitelje.

Nereagiranje MUP RS na teroriziranje dijela građana RS, što cyber napadi jesu, kao što su i otvoren napad na slobodu govora i izražavanja stavova, može se protumačiti kao otvorena podrška ove institucije kriminalnom djelovanju i davanje suglasnosti za dalje maltretiranje neistomišljenika vladajuće kaste putem društvenih mreža.

Rušenje blogova

Sve je krenulo 19. rujna kada je odborniku PDP-a u Skupštini grada Banjaluka, Drašku Stanivukoviću, onemogućen pristup osobnom nalogu i službenoj stranici na društvenoj mreži Facebook. U isto vrijeme na Facebooku su otvoreni lažni nalozi pod imenom Draško Stanivuković, s kojih su plaćeni oglasi s političkim porukama koje nemaju veze s političkim djelovanjem i aktivnostima Stanivukovića.

Stanivuković je u posljednjih nekoliko mjeseci raznim akcijama i performansama ukazao na određene loše stvari u RS. Nekoliko puta mu je policija pisala prekršajne naloge, posljednji put prilikom prosvjedne šetnje u organizaciji Udruženja građana “ReStart”, tražeći od njega da plati kaznu od 1.500 KM, jer je, navodno, pozivao sudionike prosvjeda da krenu na zgradu Vlade RS. Ako ne plati kaznu, što Stanivuković ne namjerava da učini, iz policije su mu zaprijetili zatvorom.

Dan poslije napadnut je i twitter profil i blog novinara Slobodana Vaskovića. U samo nekoliko sati na njegovom twitter profilu pojavilo se desetine tisuća novih pratitelja, uglavnom stranaca, koji su listom krenuli retvitati i lajkati njegove postove. U jednom momentu promet na njegovom twitter profilu bio je veći od 120 tisuća posjetitelja.

Cilj je bio da platforme Twitter i Blogger reagiraju i da se blokiraju njegovi nalozi na tim društvenim mrežama.

Cyber napadi na njegov twitter profil još traju, ali su manjeg intenziteta.
Na meti cyber kriminalaca 27. rujna našao se i twitter profil “ReStarta”, koji je blokiran, a potom su se na udaru našli i twitter profili opozicijskih stranaka i poslanika, poput NDP-a, Branislava Borenovića, Adama Šikala, te urednice BN televizije Suzane Rađen -Todorić. Mnogi od napadnutih su zaključali svoje profile, što im je u danom trenutku bila jedina obrana, mada onima koji su naručili cyber napad to vjerojatno i jeste bio jedan od ciljeva – staviti te ljude u neku vrstu ''kućnog pritvora'' na internetu.

Zanimljivo je da je jedna od meta cyber napada bio i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić iz SNSD-a, s tim što nije poznato da li je napad na njega organiziran zato što su ga naručitelji napada okarakterizirali kao “neprijatelja” ili im je napad na njega poslužio kao neka vrsta pokrića napada na ostale protivnike režima.

''Jučer cijeli dan brisanje i blokiranje lažnih profila''”, napisao je Radojičić na svom twitter profilu 30. rujna.

Organizirani kriminal

Nema sumnje da se radi o kriminalnom djelovanju koje sprovodi organizirana kriminalna grupa, zbog čega je osnovano pitanje zašto nadležne institucije ne reagiraju. Tvrdnja iz MUP-a da oni ništa ne znaju o cyber napadima je smiješna, jer u toj instituciji postoji Odjeljenje čiji je posao upravo praćenje i sprječavanje ilegalnih i kriminalnih cyber radnji.

Internet je u suvremenom svijetu smatra jedim od ljudskih prava. Nema sumnje da je to pravo nekim građanima u RS uskraćeno. Ugrožavanje i sprečavanje prava na slobodu govora i izražavanje mišljenja u cyber prostoru samo je korak k fizičkom napadu na mete cyber kriminalaca. Zato je obrana slobodnog cyber prostora i obrana životnog prostora.

Kopirati
Drag cursor here to close