Zbog tržišnog natjecanja

Mađari kaznili Facebook s 3,6 milijuna eura

Prema GVH, slogani “Besplatno je i svatko se može pridružiti” i “Besplatno i uvijek će biti” korišteni od strane Facebooka odvlače pažnju korisnika od činjenice da oni neizravno plaćaju korištenje njegovih usluga u obliku prijenos njihovih podataka.
Sci-Tech / Internet | 13. 12. 2019. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski državni ured za tržišno natjecanje Gazdasági Versenyhivatal GVH utvrdio je da je Facebook Ireland Ltd. prekršio zakon o zaštiti tržišnog natjecanja kada je na svojim početnim stranicama i centru za pomoć korisnicima oglašavao svoje usluge kao besplatne.

Iako je istina da korisnici nisu morali plaćati za dotične usluge, Facebook je imao koristi od korisničkih podataka i svojih aktivnosti, na taj način korisnici plaćajući usluge koje pruža Facebook, naveli su iz GVH te američkom tehnološkom divu izrekli novčanu kaznu u iznosu od 3,6 milijuna eura, što je najviša novčana kazna koju je GVH ikada izrekao u slučaju zaštite potrošača, javlja Bug.

Suština Facebookovog poslovnog modela (zero price) sastoji se u tome što privlači korisnike sadržajem svoje internetske platforme i prikuplja detaljne informacije o interesima, ponašanju i navikama klijenata. Facebook zatim koristi ove informacije za prodaju ciljanog oglašavanja za svoje klijente, s tim da se plaćeni oglasi pojavljuju među postovima ciljanih korisnika.

Prema GVH, slogani “Besplatno je i svatko se može pridružiti” i “Besplatno i uvijek će biti” korišteni od strane Facebooka odvlače pažnju korisnika od činjenice da oni neizravno plaćaju korištenje njegovih usluga u obliku prijenos njihovih podataka, količini prikupljenih podataka i svim posljedicama porizišlim iz toga.

Navedeni slogani zabilježeni su na Facebook stranicama od siječnja 2010. do kolovoza 2019. godine, a na stranicama njegovog centra za pomoć korisnicima do 23. listopada 2019. godine.

GVH je zaključio da bi slogani koji sugeriraju da se Facebookove usluge besplatne mogle zbuniti korisnike kako u pogledu odgovornosti za uporabu, tako i u pogledu ugovornih obveza, jer slogane podrazumijevaju izostanak rizika i obveza dok je postojala zapravo u pozadini Facebookovo prikupljanje podataka koje nije transparentno.

Nadalje, GVH je primijetio da brojni korisnici nisu svjesni opsega i vrijednosti prenesenih podataka i općenito ne čitaju opće uvjete mrežnih platformi. Slijedom toga, GVH je smatrao da je ponašanje Facebooka štetno i za kratkoročne i dugoročne poslovne odluke poduzeća u Mađarskoj ako korisnici vjeruju Facebooku da mogu koristiti uslugu bez ikakvih troškova ili bez ikakvog rizika.

Pri određivanju iznosa novčane kazne, GVH je uzeo u obzir samo dio prihoda od oglašavanja Facebooka Ireland Ltt. ostvarenog u Mađarskoj.

Slične odluke i razmjerne kazne protiv Facebooka donesene i u Sjedinjenim Državama i Europi, navode iz GVH. U travnju 2019. godine Facebook je ažurirao svoje uvjete korištenja i usluga zbog pritiska koji su izvršili Europska komisija i tijela za zaštitu potrošača država članica EU. Novi uvjeti jasno traže od Facebooka da informira korisnike da koristi njihove podatke za profiliranje svojih aktivnosti i ciljanog oglašavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close