Stižu nova vremena

Kraj Googleova monopola na mobilnom tržištu?

Počela su testiranja novog operativnog sustava koji bi mogao biti početak kraja Googleova monopola na jednom tržištu.
Sci-Tech / Internet | 27. 01. 2023. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je mobilno tržište iznimno veliko i riječ je o milijardama ljudi diljem planete, zanimljivo je da, kada su u pitanju operativni sustavi za telefone, korisnici nemaju previše izbora. Taj se izbor svodi samo na Appleove uređaje, odnosno iPhone ili na Googleov mobilni operativni sustav.

S obzirom na to da nema konkurencije, ove kompanije mogu nametati svoja pravila koja se mnogima ne sviđaju, što se prvenstveno odnosi na uzimanje provizija putem trgovina aplikacija, što se pokazala kao vruća tema između developera i Applea, odnosno Googlea, javlja Zimo.

U nekim je državama situacija takva da je Google monopolist i drži gotovo cijelo tržište pametnih telefona pa tako u Indiji Android zauzima čak 97 posto tržišta, odnosno većina od oko 600 milijuna vlasnika pametnih telefona na svojim uređajima ima instaliran Android, pokazao je izvještaj Counterpoint Researcha.

Zbog takve situacije, regulatorno tijelo za konkurentnost u Indiji prošle je godine zaključilo je kako Google iskorištava svoju dominantnu poziciju na tržištu te su im naredili da uklone restrikcije koje su nametnuli proizvođačima pametnih telefona, a odnosno se na, među inim, predinstalirane aplikacije. Također, kaznili su ih i sa 161 milijun dolara. Google je podnio žalbu na tu odluku, no vrhovni indijski sud pokazao im je palac dolje te su njihov prigovor odbacili.

Iz Googlea tvrde kako će takva odluka negativno utjecati na korisnike Androida u toj zemlji te da moraju mijenjati ugovore s više od 1100 proizvođača uređaja.

Kako ne bi toliko ovisili o Googleu, iz indijske vlade najavili su razvoj domaćeg operativnog sustava, a ovaj tjedan objavili su kako su počeli s testiranjima BharOS-a. Pred nama je dugačak put, no ako u tome uspijemo, nestat će monopol bilo koje strane, komentirao je indijski ministar poduzetništva Dharmendra Pradhan na eventu prilikom predstavljanja ovog operativnog sustava.

Na Reutersu kažu kako premijer Modi posljednjih godina promovira samodostatnost Indije u svim kategorijama - od lokalne proizvodnje do domaćih startupova, a razvoj domaćeg OS-a samo je jedan od koraka u tom smjeru.

Kopirati
Drag cursor here to close