Veliko zanimanje

Jobsov rukopis oglasa za računalo Apple-1 prodan za preko 175.000 dolara

Još jedan artefakt iz života Stevea Jobsa i povijesti Applea postigao je astronomski visoku cijenu na aukciji.
Sci-Tech / Internet | 28. 08. 2023. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dražbi aukcijske kuće RR Auction prije nekoliko je dana prodana zanimljiva zbirka predmeta iz povijesti Applea i života njegovog kontroverznog suosnivača, Stevea Jobsa.

Jobs je u povijesti računalne tehnologije i biznisa ostao zapisan kao utjecajni inovator, neupitnog osjećaja za estetiku, ali još više za marketing, čime je utro put onome kako Apple funkcionira i danas.

U ranim danima on se bavio primarno prodajom i oglašavanjem računala, koje je kolega mu Steve Wozniak sklapao u garaži, a jedan predmet iz tog doba sada je dospio u ruke novog kolekcionara.

Povijesni predmet

Govorimo o rukopisu jednog od prvih tiskanih oglasa za računalo Apple-1, nastalome 1976. godine.

Na jednom je listu papira Jobs tada skicirao kako bi trebala izgledati stranica oglasa za to računalo, specificirajući njegove karakteristike. Na dnu papira nalaze se i Jobsova tadašnja adresa i broj telefona, a uz njega na prodaju su bile ponuđene i dvije fotografije.

Njih su Polaroidom snimili djelatnici The Byte Shopa, prve trgovine koja je prodavala Appleova računala, a također sadržavaju Jobsove rukom pisane primjedbe.

Povijesni artefakti

Ovi povijesni artefakti u ponudi su na aukciji bili uz pismo dosadašnjeg vlasnika, davnog Jobsovog prijatelja, kojem ih je ovaj bio poklonio jednom prilikom. Sada su pronašli novog vlasnika.

Nepoznati je kolekcionar za jedan list papira i dvije fotografije s Jobsovim rukopisom odlučio platiti ukupno 175.759 dolara (uključujući proviziju aukcijske kuće).

Za usporedbu, kuća RR Auction je objavila i izgled oglasa, koji je u srpnju 1976. godine objavljen u časopisu Interface Magazine. Bio je to prvi tiskani oglas u dugoj i uspješnoj marketinškoj povijesti danas najvrjednije tehnološke kompanije na svijetu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close