Kršenje autorskih prava

Internet Archive na sudu zbog digitalne knjižnice

Potencijalno značajan slučaj kršenja autorskih prava svoj će epilog dobiti na sudu u New Yorku gdje je u tijeku parnica koja bi mogla odrediti budućnost ovakve vrste digitalne arhive e-knjiga.
Sci-Tech / Internet | 21. 03. 2023. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internet Archive na sudu u New Yorku mora braniti svoju digitalnu arhivu knjiga kao dio arhivskog programa pod nazivom Open Library. Tužba, koju je pokrenula izdavačka tvrtka Hachette, odlučuje o tome hoće li se knjižnice morati oslanjati na privremene digitalne licence od strane izdavača tj. hoće li moći skenirati i posuđivati kopije tih knjiga.

Sud treba razmotriti krši li Open Library zakon o autorskim pravima dopuštajući posuđivanje digitaliziranih kopija fizičkih knjiga, što je tvrdnja nekih izdavača još iz 2020. godine, prenosi The Verge, a piše Bug.

Open Library je izgrađen oko CDL koncepta tj. kontrolirane digitalne posudbe koji pristup digitaliziranim kopijama knjiga nudi na osnovi jedan na jedan. U tom obliku ako knjižnica ima jednu kopiju knjige, može držati knjigu u pohrani i dopustiti jednoj po jednoj osobi da pristupi e-knjizi.

Najveći problem je nastao tijekom Covid-19 pandemije. Tada je Internet Archive pokrenuo National Emergency Library uklanjajući ograničenje posudbe i dopuštajući neograničenom broju ljudi da pristupe svakoj e-knjigi na rok od dva tjedna zbog čega su neki izdavači i autori negodovali.

Žalba izdavača oslanja se na tvrdnju da Internet Archive ne vodi pravu knjižnicu nego da je to "nelicencirani agregator i piratska stranica." Izdavači takđer tvrde da je organizacija primila novac za digitalizaciju knjiga. Internet Archive navodi da je primio ukupno oko 5500 dolara prihoda od podružnica i da je njegova usluga digitalnog skeniranja odvojena od usluge Open Library.

Tek ostaje za vidjeti rasplet ove situacije i hoće li ona utjecati i na druge digitalne arhive poput Wayback Machinea.

Kopirati
Drag cursor here to close