Lova, lova...

Influenceri se zbog pada Instagrama boje za egzistenciju

"Ne mogu dobiti plaću ako ne objavim sadržaj za sponzoriranu kampanju, pa zbog ovakvih gašenja mogu izgubiti tisuće dolara mjesečno", kaže influencerica.
Sci-Tech / Internet | 14. 10. 2021. u 21:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je deset dana otkako su Facebookovi servisi Facebook, Instagram i WhatsApp doživjeli najduži pad u povijesti. Platforme nisu radile više od sedam sati, a deset dana nakon pada Instagrama i Facebooka influenceri zbrajaju štetu koja im je nanesena, piše Index.

Dok cijeli svijet govori o sedam milijardi dolara koje je za tih šest sati izgubio Mark Zuckerberg, valja spomenuti i milijune koje su izgubili influenceri koji su tog dana objavili sponzorirane sadržaje. Neki od njih tog dana su shvatili da mogu ostati bez posla i prihoda ako pad Instagrama potraje duže.

Sponzorirani sadržaji

Food blogerica Brittany Di Capua, koju na Instagramu prati oko 50 tisuća ljudi, imala je sreće i 4. listopada nije imala zakazan sponzorirani sadržaj. Da je imala, kaže, izgubila bi od 2000 do 4000 dolara. DiCapua je u prošlosti surađivala s brendovima poput Amazona, Bud Lighta i Lexusa.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Brittany Di Capua (@bostonfoodjournal)

Drugi influenceri, poput Tori Mistick, nisu imali tu sreću. Mistick, influencerica za kućne ljubimce, tog dana imala je sponzorirane objave.

Dakle, neki influenceri s publikom većom do 50 tisuća pratitelja koji su na dan pada Instagrama imali sponzorirani sadržaj izgubili su od 25 tisuća do 40 tisuća kuna.

"Pad Instagrama je potisnuo druge suradnje i partnerstva koja sam planirala ovog mjeseca", rekla je za Bussines Insider.

"Ne mogu dobiti plaću ako ne objavim sadržaj za sponzoriranu kampanju, pa zbog ovakvih gašenja mogu izgubiti tisuće dolara mjesečno", kaže influencerica.

Izgubljenom lovom influencera ovih se dana bavio i BBC.

Heather Macfarlane kaže da će se ubuduće posvetiti i platformama koje je zanemarila zbog Instagrama. Očito je da su se neki od njih uplašili za svoju egzistenciju, a spomenuta influencerica kaže da joj je palo na pamet da bi se Instagram mogao ugasiti zauvijek.

"Rasporedit ću svoje vrijeme na društvenim mrežama. To je potrebno kako se ne bi izgubilo sve ako Instagram jednog dana potpuno i odjednom nestane", kaže ona.

Što bi se dogodilo da pad Instagrama potraje nekoliko dana?

Pomisao da bi pad Instagrama mogao potrajati nekoliko dana nije nimalo ugodna ni brendovima ni influencerima, ali ima i onih koji misle da pad Instagrama i Facebooka neće naštetiti ni platformama, ni kreatorima, a ni brendovima.

Matt Zuvella, stručnjak za marketing, kaže da kreatorima takve "prijetnje" nisu ništa novo.

U posljednjih 12 mjeseci bilo je mnogo takvih prijetnji. Uklanjanje TikToka u Sjedinjenim Državama i uklanjanje pornografskog sadržaja na OnlyFansu su dva primjera kada je većina kreatora razmotrila svoju strategiju i promijenila je, kaže Zuvella za Forbes.

"Za većinu kreatora nekoliko sati ili čak cijeli dan prekida rada Instagrama neće utjecati na njihovo poslovanje", smatra. Iako se spominje da bi nekoliko dana pada Instagrama moglo izazvati katastrofu, Zuvella se ne slaže.

"Prijetnja da će TikTok biti uklonjen s liste u Sjedinjenim Državama 2020. gurnula je aplikaciju na vrh ljestvice iOS-a i privukla milijune novih korisnika. Trenutačni korisnici također konzumiraju i razmjenjuju sadržaj većom brzinom jer se boje da aplikacija i njihov omiljeni kreator više neće biti dostupni", zaključuje.

Kopirati
Drag cursor here to close