Umjesto oglašavanja - plaćanje

Hoćemo li početi plaćati korištenje Facebooka?

Ako bi se jednom u budućnosti zaista odlučili na ovakav potez, to ne bi značio kraj dosadašnjeg Facebooka, već bi samo svim korisnicima dali još jednu novu mogućnost korištenja ove mreže.
Sci-Tech / Internet | 09. 04. 2018. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon skandala za skandalom vezanim uz Facebook i njihov odnos prema osobnim podacima korisnika, ova kompanija sada pokušava spasiti situaciju (koliko je to u ovom trenutku moguće) pa su najavili niz mjera s kojima bi trebali spriječiti slične probleme u budućnosti.

Među inim, krajem prošlog tjedna najavili su i kako će opcija koja je do sada bila dostupna samo Zuckerbergu i direktorima ove kompanije – mogućnost brisanja poruka u Messengeru, kroz nekoliko mjeseci biti dostupna svim korisnicima ove mreže.

No, opcija koja sigurno neće biti dostupna korisnicima Facebooka – barem ne u bližoj budućnosti, a pitanje je hoće li ikada biti dostupna jest mogućnost zabrane dijeljenja korisničkih podataka s oglašivačima, piše Zimo.co.

Plaćeni proizvod

U nedavnom intervjuu za američke medije, Sherly Sandberg, desna ruka Marka Zuckerberga u kompaniji, napomenula je kako Facebook ovisi o korisničkim podacima na temelju kojih im se prikazuju oglasi te takvu praksu ne namjeravaju mijenjati.

Facebook okreće milijarde dolara zahvaljujući oglasima koji se prikazuju korisnicima i temeljeni su na podacima s njihovog profila i aktivnosti na Fejsu i internetu – namjeravaju zadržati ovaj poslovni model jer, ako podatke korisnika ne bi davali oglašivačima, onda bi to bio plaćeni proizvod.

Sandberg, dakle, nije spomenula kako u ovoj kompaniji razmišljaju o mogućnosti naplaćivanja Facebooka, no njen komentar svakako je zanimljiv i možda je na ovaj način htjela testirati javnost i medije i vidjeti njihove komentare oko potencijalne plaćene verzije ove mreže.

Ako bi se jednom u budućnosti zaista odlučili na ovakav potez, to ne bi značio kraj dosadašnjeg Facebooka, već bi samo svim korisnicima dali još jednu novu mogućnost korištenja ove mreže, dok bi zadržali i trenutni model u kojem je njeno korištenje besplatno, ali se njihovi podaci iskorištavaju za oglašavanje, piše Zimo.co.

Trenutno razdoblje je najosjetljivije za Facebook i svi su ga problemi koštali desetke milijardi dolara tržišne vrijednosti, ali i potpunog gubitka povjerenja korisnika. Ipak, čini se kako su se ljudi toliko vezali uz ovu mrežu te im je njeno korištenje postala tolika navika da, iako možda neće oprostiti Zuckerbergu i ekipi način na koji se odnose s njihovim podacima, većina njih i dalje koristi i, čini se, koristit će ovu mrežu kao i prije.

Kopirati
Drag cursor here to close