Cyberkriminalci

Hakirat će vas dok preko mobitela surfate pijući kavu

Sci-Tech / Internet | 07. 05. 2014. u 06:54 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaki dan stotine tisuća nas nađemo se u kafićima. Dok pijuckamo kavicu, često naše pametne telefone spojimo na internet koristeći njihovu wi-fi mrežu kako bi provjerili mail i vidjeli što je novo na Facebooku.

Neki sigurno koriste kombinaciju slobodnog vremena i besplatnog interneta kako bi obavili i pokoju financijsku transakciju - platili račune, prebacili novce djeci i rođacima... Mnogi ne sumnjaju kako pritom mogu postati žrtve pljačkaša.

Neće upasti u birc naoružani i maskirani, već će sjediti do vas, zadubljeni u svoj laptop ili tablet, također pijuckajući kavicu. Svejedno će vas, ako niste oprezni, opljačkati. Uzet će vaše privatne podatke, s njima možda i pristup do bankovnog računa, a da to nećete ni primijetiti. I to prije no što dovršite svoju kavu.

Pljačku ćete otkriti tek kad nazovete banku kako bi provjerili zašto vam je kartica blokirana, a oni vas obavijeste kako vam je račun ispražnjen.

Sve više cyberkriminalaca koriste slabe točke vašeg pametnog telefona kako bi došli do osobnih podataka i svega do čega se može doći pomoću njih. Iako mislimo kako su sigurni, u njih je uznemirujuće lako upasti.

Načina kako to mogu učiniti je više, no dva su glavna.

Jedan vodi preko Bluetootha, funkcije bežičnog povezivanja pomoću koje smartphone komunicira s obližnjim uređajima. Ako ju držite uključenom i nezaštićenom, haker se pomoću nje može spojiti s vašim mobitelom bez vašeg znanja. Taj je relativno rijedak, što nije slučaj s drugim.

Češće koriste wi-fi, računajući na to da nismo naročito zabrinuti oko toga koliko su mreže koje rabimo doista sigurne i zaštićene. Pa tako ni ne razmišljamo je li mreža na koju se spajamo doista legitimna ili ju je postavio haker, čekajući žrtve kao pauk muhe.

Daju im nazive u koje nećete posumnjati, poput recimo 'Besplatan Wi-Fi', kako bi vas lakše namamili. Kad se spojite, sve će biti naizgled normalno. No, dok surfate po Facebooku lopov će pratiti sve što radite i cuclati vaše podatke. Toliko je to jednostavno učiniti da se procjenjuje da lopovi mogu pokrasti ogromne količine novca sjedeći nekoliko sati u kafiću.

Koji je drugi, pročitajte na linku

Kopirati
Drag cursor here to close