VP9

Googleov video kodek dobio potrebnu hardversku podršku

Sci-Tech / Internet | 04. 01. 2014. u 15:54 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Googleov video kodek VP9 je na početku 2014. godine dobio potrebnu hardversku podršku koja će mu pomoći u daljnjem osvajanju tržištu, prenosi Bug.hr.

Svi veći proizvođači uskoro će dodati podršku za VP9 kodek. Između ostalih to su ARM, Broadcom, Intel, LG, Marvell, MediaTek, Nvidia, Panasonic, Philips, Qualcomm, RealTek, Samsung, Sigma, Sharp, Sony i Toshiba. Do sada je kodek bio podržan uglavnom samo na web preglednicima Chrome i Firefox te nekim video playerima.

U Googleu tvrde da njihov VP9 kodek koristi gotovo 50% manje bandwidtha u odnosu na stariji H.264 standard.  Dakle prednost je mogućnost bržeg i učinkovitijeg streamanja svakog sadržaja, posebice HD te 4K sadržaja nove generacije s Youtubea i drugih servisa na televizore, pametne telefone, tablete, osobna računala i druge uređaje.

VP9 kodek je neopterećen licencama, za razliku od H.264 standarda za kojeg je potrebno platiti licencu. Također, VP9 sudjeluje u nadmetanju s konkurentskim H.265 ili HEVC (High Efficiency Video Coding) za mjesto službenog 4K kodeka. 

Više detalja o VP9 kodeku može se saznati putem sljedećeg videa na Youtubeu.

Kopirati
Drag cursor here to close