Streaming igrica

Google Stadia službeno je otišla u povijest

Iako je Stadia naizgled bila zanimljiva, nije uspjela pridobiti pažnju korisnika koju je Google očekivao. Iz tog su je razloga zauvijek ugasili.
Sci-Tech / Internet | 20. 01. 2023. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nešto više od tri godine postojanja, Googleov servis za streamanje igara u oblaku, Stadia, službeno je ugašena.

Svi korisnici dobili su povrat novca za kupljen Stadia hardver, videoigre i ostale dodatke, a kao ''uspomenu'' mogu zadržati bijelo-narančasti kontroler koji je nedavno dobio podršku za Bluetooth povezivanje, javlja Bug.

Iako je Google najavljivao da će sve aplikacije i web stranice Stadije ''odjednom'' nestati, uklanjanje se događalo postepeno. Neke su igre, stoga, radile čak i nakon vremena kada se servis trebao ugasiti zauvijek.

Gašenje servisa

Na službenoj internetskoj stranici Stadije, sada stoji natpis koji podsjeća korisnike na gašenje servisa.

''Hvala vam što ste igrali s nama. Stadia je ugašena 18. siječnja 2023. godine'', piše na stranici.

Inače, Stadijin potpredsjednik i generalni direktor, Phil Harrison, još je prošle jeseni priznao da Stadia nije zadobila pažnju korisnika koju su očekivali, što je na koncu rezultiralo time da se servis zauvijek ugasi.

Primjena na ostale servise

Harrison je, doduše, rekao da Google vidi razne prilike za primjenu Stadijine tehnologije na ostatak svojih servisa, uključujući YouTube, Google Play, ali i za razvoj AR-a.

Naveo je i da će sva tehnologija postati dostupna Googleovim partnerima, što bi uveliko trebalo pomoći u razvitku igraće industrije.

Podsjetimo, Google je prvi puta najavio Stadiju 2018., a javno ju je izdao 2019. godine.

Tijekom nešto više od tri godine postojanja, na servis je dodano oko 300 igara, od kojih su mnoge bile besplatno dostupne onima koji su se pretplatili na Stadia Pro paket. Gašenje servisa najavljeno je u rujnu prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close