Nema naplate

Google popustio: Neke opcije besplatnog Workspacea ipak ostaju

Korisnici koji su prije 2012. godine besplatno aktivirali G Suite i koristili ga na vlastitoj domeni, nakon svibnja će ipak moći nastaviti koristiti neke njegove opcije bez naplate.
Sci-Tech / Internet | 30. 01. 2022. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svojim ranim danima Googleovog poslovnog servisa G Suite (danas Workspace) korisnici su ga mogli, u osnovnoj inačici, aktivirati besplatno i koristiti vlastitu domenu na Gmailu.

Mnogi su tada tu pogodnost iskoristili, no iz Googlea su im nedavno dojavili lošu vijest – od 1. svibnja besplatnog korištenja više neće biti, već će svi oni, žele li nastaviti koristiti poslovni paket, morati aktivirati neku od naplatnih opcija pretplate.

Očekivano, ovaj je potez izazvao salve negodovanja na društvenim mrežama i forumima, pa su iz Googlea ipak donekle popustili. Samo tjedan dana pritiska od strane korisnika bilo je dovoljno da se odgovorni predomisle i najave da će neke besplatne usluge ipak ostati dostupne.

Prva komunikacija navodila je da oni koji Google Wortkspace besplatno koriste i imaju tamo e-mail na svojoj domeni, više to neće moći činiti nakon 1. svibnja, odnosno da će morati početi plaćati neku od pretplata. Ako to ne učine, nakon 1. srpnja račun će im biti ugašen, a svi povezani podaci izbrisani, javlja Bug.

No, sada su neki detalji na stranici podrške promijenjeni, pa tamo stoji sljedeće: "U narednim mjesecima ponudit ćemo opciju prebacivanja vaših podataka na besplatnu opciju. Ova nova opcija neće uključivati premium opcije poput e-maila na vlastitoj domeni ili upravljanja s više računa. Imat ćete mogućnost odvagnuti i ovu opciju prije 1. srpnja 2022. i eventualnog gašenja korisničkog računa. Ažurirat ćemo ovu stranicu s više detalja u narednim mjesecima."

Druga opcija, za one koji su besplatni G Suite koristili u privatne, a ne poslovne svrhe, mogu se putem administratorskih alata prijaviti za prelazak na privatnu razinu korištenja kako ne bi izgubili sve podatke s postojećeg računa. Za obje opcije, preporuča se provjeriti ovaj link.

Kopirati
Drag cursor here to close