EANA

Google pokušava zloupotrijebiti svoju dominaciju kao pretraživača

EANA vjeruje u pravedan ekonomski tretman novinarskog rada, koju je postavila nova Direktivna za autorska prava, kako bi omogućili veći utjecaj kvalitetnog novinarstva.
Sci-Tech / Internet | 30. 09. 2019. u 15:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska, kao prva država koja primjenjuje nacionalna pravila za implementaciju europske Direktive za autorska prava, našla se u sukobu između Googlea i nacionalnih digitalnih medija.

Dojam koji se dobiva iz te situacije u Francuskoj je da Google pokušava postaviti presedan tako što će prisiliti francuske novinske kompanije da nude svoj sadržaj besplatno kako bi izbjegli pravedne isplate kompanijama, što negativno utječe na njihove prihode i neovisnost, navodi se u priopćenju Europskog saveza novinskih agencija (EANA).

EANA vjeruje u pravedan ekonomski tretman novinarskog rada, koju je postavila nova Direktivna za autorska prava, kako bi omogućili veći utjecaj kvalitetnog novinarstva.

Stoga, EANA snažno podržava stav francuskih i europskih novinskih kompanija koji prosvjeduju protiv planova Googlea da se one stave pod pritisak, navodi se u priopćenju.

Europski parlament je usvojio Direktivu za autorska prava kako bi osigurao da javnost ima pristup najkvalitetnijim vijestima i da novinske kompanije i agencije budu plaćene kada se njihov rad koristi online.

EANA čvrsto vjeruje da europski medijski potrošači imaju pravo pristupa raznolikom, kvalitetnom novinarstvu. Europske novinske agencije koje su na čelu globalnog agregata vijesti podižu svoj glas za očuvanje medijske industrije koja je u stanju ispuniti taj primarni zahtjev demokratskih društava.

EANA smatra da ako Google djeluje u skladu s duhom europske Direktive o autorskim pravima, stvorit će se dobitna kombinacija kod svih uključenih strana: javnosti, medija i samog Googlea, navodi se u priopćenju EANA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close