AI svijet

Google nudi pravnu zaštitu za korisnike njihove generativne umjetne inteligencije

Jedan od problema s kojim se korisnici servisa generativne umjetne inteligencije mogu susresti je povreda intelektualnog vlasništva tj. kršenja autorskih prava.
Sci-Tech / Internet | 16. 10. 2023. u 19:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom da su veliki jezični modeli (LLM) obučeni na podacima i materijalima s Interneta nije niti čudno da postoji zabrinutost vezana uz intelektualno vlasništvo i autorska prava.

Pa čak i tvrtke koje bi htjele ugraditi umjetnu inteligenciju u svoje proizvode i usluge imaju strah da bi mogli snositi eventualne posljedice ako se ispostavi da njihov pružatelj AI usluga koristi zaštićene materijele.

Google Cloud novim potezom želi dati sigurnost korisnicima njihovih AI usluga navodeći u svojoj objavi da će s njima dijeliti istu sudbinu ako dođe do pokretanja tužbe zbog kršenja autorskih prava.

Kada je Google ranije ove godine u svoje proizvode, od Google Workspacea do Google Cloud Platforme, ugradio Duet AI postalo je jasno da korisnici mogu biti "opravdano zabrinuti", javlja Bug.

Zato sada tom problemu pristupa dvosmjerno. Prvi se dio odnosi na Googleovu upotrebu podataka o obuci, dok drugi pokriva generirane rezultate temeljnih modela.

"Ako ste osporeni na temelju autorskih prava, mi ćemo preuzeti odgovornost za moguće pravne rizike", rekli su Neal Suggs, potpredsjednik pravnog odjela za Google Cloud i Phil Venables, CISO za Google Cloud.

U nastavku objave navode kako će interese svojih klijenata staviti na prvo mjesto jer ako netko odluči raditi s njima zapravo im postaje partner "na putu zajedničke inovacije, zajedničke podrške i zajedničke sudbine".

Konkretno, ovaj pristup pokriva Duet AI u Google Workspaceu, uključujući generirani tekst u Google Dokumentima i Gmailu i generirane slike u Google Slajdovima i Google Meetu. Također se odnosi na niz proizvoda Vertex AI-ja.

Kopirati
Drag cursor here to close