Bez reklama

Google nas većim brojem oglasa tjera na pretplatu na YouTube

Google je odavno predstavio opciju YouTube Premium - verziju svog videoservisa na kojem se ne prikazuju reklame, no potrebno je plaćati mjesečnu pretplatu.
Sci-Tech / Internet | 03. 10. 2022. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se kako je ekipa iz Googlea ubacila u brzinu više u pokušaju da nagovori što više korisnika YouTubea na plaćanje pretplate.

O jednom od načina već smo pisali. Naime, brojni korisnici u posljednje vrijeme kritiziraju Google jer je kompanija povećala broj oglasa koji se korisnicima prikazuju tijekom trajanja videozapisa na YouTubeu.

Veći broj oglasa, naravno, znači i više novaca za tu kompaniju, no mogao bi utjecati i na povećanje broja korisnika YouTubea Premium jer bi se dio korisnika koji ne želi gledati toliko reklama mogao odlučiti na plaćanje mjesečne pretplate.

Podsjetimo, onima koji plaćaju pretplatu ne prikazuju se oglasi, javlja Zimo.

Drugi način s kojim žele korisnike “motivirati” na plaćanje pretplate jest prikazivanjem sadržaja u 4K rezoluciji samo za korisnike YouTubea Premium.

Iako službenih informacija o tome iz Googlea (još) nema, više je korisnika na forumima prijavilo kako im se prikazuje obavijest da, žele li određeni video pregledati u 4K rezoluciji, moraju aktivirati pretplatu.

Za sada se ova obavijest prikazuje korisnicima mobilnih uređaja unutar mobilne aplikacije za YouTube, a ne i na računalima i TV aplikacijama tako da nije poznato namjerava li Google omogućiti 4K videozapise kroz pretplatu samo na pametnim telefonima ili na svim uređajima.

S obzirom na to da mnogi korisnici danas imaju 4K televizore i monitore, jasno je kako ih ovaj Googleov potez, ako ga zaista uvedu, sigurno neće oduševiti jer, osim ako ne budu plaćali mjesečnu pretplatu, više neće moći gledati videa u toj rezoluciji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close