VIDEO

Frances Haugen: Facebook cijepa naša društva i izaziva etničko nasilje u cijelom svijetu

Istraživanja pokazuju da sadržaj koji mrzi lakše potiče ljude na ljutnju nego na dezinformacije drugih emocija, kazala je Frances Haugen koja je godinama radila za Facebook.
Sci-Tech / Internet | 04. 10. 2021. u 13:15 N1BiH
Facebook Whistleblower Frances Haugen: The 60 Minutes Interview

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Frances Haugen koja je godinama radila za Facebook odlučila je u intervjuu za CBS otkriti detalje dokumenata i načine rada Facebooka. CNN-ov Brian Stelter analizira njeno pojavljivanje na CBS-u te dodaje je ovo samo mali dio onoga što se očekuje da će se dogoditi na njenom svjedočenju u Kongresu sutra.

“Ovo je veliki trenutak za Facebook i šire za svijet društvenih mreža, dok se uzbunjivač javlja kako bi skrenuo pažnju na to što algoritmi, što ove platforme rade našem mozgu s našim mozgom misli svakodnevno. Ime ovog zaposlenika je Frances Haugen. Radila je na Facebooku kao voditeljica proizvoda pokušavajući se boriti protiv dezinformacija i kaže da što je duže provela u kompaniji, to je bila zabrinutija zbog neuspjeha kompanije, posebno algoritam i kako daje prioritet profitu, profitu Facebooka, nad javnom sigurnošću. Evo dijela onoga što je rekla za 60 minuta”, kaže Stelter.

“Jedna od posljedica načina na koji Facebook odabire taj sadržaj danas je optimizacija za sadržaj koji dobiva angažman; reakcija. Ali vlastita istraživanja pokazuju sadržaj koji mrzi Lakše je potaknuti ljude na ljutnju nego na dezinformacije drugih emocija“, kazala je Haugen CBS-u, te dodala da je ''Facebook shvatio da će, ako promijene algoritam da bude sigurniji, ljudi provesti manje vremena na web stranici, klikat će na manje oglasa, zaradit će manje novca.

Stelter dodatno pojašnjava je Haugen, stara 37 godina, bila do sada nepoznata, ali da će uskoro postati poznato ime, prenosi portal televizije N1 BiH.

''Procurila je u Wall Street Journal anonimno dijeleći dokumente s internim istraživanjem s Facebooka koje pokazuje kako je kompanija u nekim slučajevima dobro svjesna probleme koje uzrokuju platforme dala je intervju u trajanju od 60 minuta, a u utorak će svjedočiti Senatu Sjedinjenih Država. Intervju od 60 minuta je pregled onoga što bi mogla reći. Bio sam zapanjen komentarom koji je dala o utjecaju Facebooka u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta. Rekla je da verzija Facebooka koja danas postoji cijepa naša društva i izaziva etničko nasilje u cijelom svijetu. Facebook, naravno, kaže da nijedna platforma nije savršena, ali se izuzetno trudi iskorijeniti govor mržnje i dezinformacije. Kaže da ima desetine tisuća uposlenika koji rade na tome da platforme budu zdrave i jake. I kaže da oglašivači ne žele biti povezani s otrovnom okolinom, no u interesu je Facebooka da počisti imovinu. Ali pogledajte, iznova i iznova, vidjeli smo da Facebook ne ispunjava svoja očekivanja, svoje ciljeve. Haugen je rekla da je vidjela toliko toga da je morala zasvirati. Njeni odvjetnici sada su podnijeli žalbe DIK-u pokušavajući uključiti vladu“, zaključio je Stelter.

Kopirati
Drag cursor here to close