Zaštita podataka

Firefox dobio dodatak koji štiti podatke od Facebooka

Facebook je iznenada postao sigurnosni rizik za privatne podatke, pa su u Mozilli reagirali i izradili dodatak koji ga sprječava da prati korisnike.
Sci-Tech / Internet | 28. 03. 2018. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkako je otkriveno da je Facebook omogućio kompaniji Cambridge Analytica da prikupi podatke o preko 50 milijuna njihovih korisnika i iskoristi ih u političke svrhe, sve je više onih koji podržavaju kampanju #deletefacebook.

U strahu za svoje privatne podatke, ali i iz protesta, brojni korisnici i kompanije brišu svoje račune na ovoj društvenoj mreži.

S druge strane, tu su i pokušaji da se podaci dodatno zaštite od neovlaštenog prikupljanja – u čemu su najdalje otišli u Mozilli.

U njihov popularni internetski preglednik Firefox korisnici od sada mogu instalirati dodatak Facebook Container Extension, javlja Bug.hr.

On služi tome da privatne podatke korisnika koji se razmjenjuju s Facebookom "ogradi" u poseban "kontejner", tj. da spriječi Facebook u namjeri da prikupi podatke izvan taba u kojem je otvoren, poput navika surfanja po drugim stranicama i slično.

Kod instalacije ove ekstenzije ona će izbrisati sve cookieje povezane s Facebookom i korisnika će odjaviti s te društvene mreže. Sljedeći puta kada on posjeti Facebook, tab u kojem je otvoren bit će označen posebnom plavom linijom, što će označiti da je Facebook "na sigurnom" i da ne može prikupljati neželjene podatke s računala.

Korisnici Firefoxa dodatak za zaštitu od Facebooka mogu preuzeti na ovom mjestu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close