Brisanje

Facebook izbrisao tisuće korisničkih računa na ruskom jeziku

Sci-Tech / Internet | 05. 04. 2018. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija

Facebook je uklonio više od 200 računa i stranica povezanih s Agencijom za internet istraživanja (IRA) - ruskom kompanijom koja je poznata po aktiviranju lažnih računa tijekom 2016. godine u američkoj predsjedničkoj utrci - u najnovijim naporima društvenih medija da spriječe širenje "lažnih vijesti" na svojim platformama, piše Time.

Prema onome što je objavio na svom blogu šef sigurnosti Facebooka Alex Stamos, kompanija je izbrisala 135 Facebook i Instagram računa i 138 Facebook stranica povezanih s IRA-om koje su imale ukupno 1,5 miliona sljedbenika.

Kompanija je također uklonila 167.000 dolara vrijedne oglase koji su zakupljeni na obje društvene mreže, prema grafikama koje je objavio Facebook, prenosi Time.

"IRA je u više navrata koristila složene mreže lažnih naloga da prevari i manipulira ljudima koji koriste Facebook, uključujući prije, tijekom i nakon američkih predsjedničkih izbora 2016. godine", napisao je Stamos u blogu, dodajući da će Facebook "ukloniti svaki račun" povezan sa ovom organizacijom.

Većina računa i stranica bila je na ruskom jeziku, namijenjene ljudima koji su živjeli u Rusiji, u inozemstvu ili u susjednim zemljama kao što su Azerbejdžan, Uzbekistan i Ukrajina, prenosi Klix.

Prema pisanju ovog medija, u ožujku je IRA bila među pet ruskih tvrtki i 19 osoba pogođenih sankcijama Trumpove administracije zbog navodnog miješanja u izbore. U veljači je specijalni tužitelj Robert Mueller također podigao optužnicu protiv IRA-e, navodeći njihove namjere da "promovira razdor u Sjedinjenim Državama i podrivaju povjerenje javnosti u demokraciju".

Kopirati
Drag cursor here to close