Lažne vijesti

Europska komisija i tech kompanije potpisale Kodeks o suzbijanju dezinformacija

Poboljšani i sveobuhvatniji Kodeks o suzbijanju dezinformacija na Internetu trebao bi biti važan korak prema transparentnijem, sigurnijem i pouzdanijem internetskom okruženju.
Sci-Tech / Internet | 18. 06. 2022. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija objavila je kako je postignut dogovor o poboljšanom Kodeksu o suzbijanju dezinformacija. Njega je podržalo čak 34 potpisnika, kao što su platforme, tehnološka poduzeća i organizacije civilnog društva. Izrada novog Kodeksa vođena je smjernicama Komisije iz 2021., a u obzir su uzimana i iskustva stečena tijekom krize uzrokovane bolešću COVID-19 i uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

U novom se Kodeksu iscrpno i jasno navode obveze platformi i sektora u suzbijanju dezinformacija te je on još jedan važan korak prema transparentnijem, sigurnijem i pouzdanijem internetskom okruženju. Zajedno s nedavno dogovorenim Aktom o digitalnim uslugama i predstojećim propisima o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju, poboljšani je Kodeks jedan od ključnih dijelova paketa instrumenata Komisije za borbu protiv širenja dezinformacija u Uniji – poručuju iz Europske komisije, javlja Bug.

Među 34 potpisnika su velike internetske platforme, prije svega Meta, Google, Twitter, TikTok i Microsoft, te niz drugih aktera kao što su manje ili specijalizirane platforme, sektor internetskog oglašavanja, poduzeća za oglasne tehnologije, provjeravatelji činjenica, civilno društvo ili oni koji nude specifično stručno znanje i sustave za borbu protiv dezinformacija.

Kodeks ima za primarni cilj smanjiti količinu dezinformacija kojima se manipulira javnošću. To uključuje borbu protiv lažnih korisničkih računa, botova koji propagiraju lažne informacije, korištenja deepfake tehnologija za dezinformiranje i slično. Osim što će poznate tehnike dezinformiranja i širenja lažnih vijesti trebati biti blokirane, potpisnici Kodeksa će biti u obvezi s vremena na vrijeme revidirati svoj pristup, taktike i procedure te ih prilagođavati novim ponašanjima malicioznih aktera.

Sve mjere iz Kodeksa potpisnici moraju implementirati u narednih šest mjeseci, a prva izvješća o provedbi Komisiji će morati dostaviti početkom 2023. godine.

Sa strane korisnika također bi trebale biti vidljive određene promjene. Oni će prije svega moći označiti i prijaviti sadržaj kao dezinformirajući, a takve će im sadržaje algoritmi morati manje prikazivati. Žalbeni mehanizam morat će biti transparentan, a osim toga potpisnici će svoje korisnike i dodatno obrazovati u području medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja. Osim prva 34 potpisnika, on je i dalje otvoren ostalima koji mu se žele pridružiti.

Kopirati
Drag cursor here to close