Kršite li ga vi?

Dijeljenje lozinki za Netflix i ostale servise je kršenje zakona?

Iako službene statistike nema, britanska tvrtka Digital procjenjuje da oko četvrtina britanskih pretplatnika Netflixa dijeli svoje lozinke.
Sci-Tech / Internet | 22. 12. 2022. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dijeljenje lozinki za streaming platforme, kao što su Netflix, HBO ili Disney+, za korisnike je dobro poznata praksa. I servisi su svjesni toga da korisnici dijele pristupne podatke sa svojim članovima obitelji i prijateljima te tako zapravo omogućavaju većem broju ljudi da gledaju isti sadržaj za manje novca.

Neki su servisi već krenuli u akciju i najavili zaustavljanje takve prakse, uvođenje "jeftinijih" pretplata i blokiranje korisnika koji dijele lozinku izvan uskog kruga članova istog kućanstva.

Iako službene statistike nema, britanska tvrtka Digital procjenjuje da oko četvrtina britanskih pretplatnika Netflixa dijeli svoje lozinke.

Jasno je da postoji mogućnost za Netflix da generira značajne dodatne prihode zaustavljanjem takve prakse i pretvaranjem onih koji to rade u nove pretplatnike, istaknuo je Matt Ross iz Digitala, prenosi Zimo.co.

No, problem bi mogao biti još veći, piše BBC.

Naime, britanski ured koji se bavi zaštitom autorskih prava i intelektualnog vlasništva (IPO) objavio je kako je dijeljenje lozinki za internetske streaming servise zapravo - kršenje zakona.

Postoji niz odredbi u kaznenom i građanskom pravu koje se mogu primijeniti u slučaju dijeljenja lozinke, pri čemu je namjera omogućiti korisniku pristup djelima zaštićenim autorskim pravima bez plaćanja, navodi se iz IPO-a.

Ove odredbe mogu uključivati kršenje ugovornih uvjeta, prijevaru ili sekundarno kršenje autorskih prava, ovisno o okolnostima. Kada su ove odredbe predviđene građanskim zakonom, na pružatelju usluga je da poduzme radnje putem suda ako je potrebno, stoji u pojašnjenju iz IPO-a.

Zasad nijedan streaming servis nije pokrenuo sudsku tužbu protiv korisnika koji su dijelili lozinke.

Tužbu bi, po službenoj dužnosti, mogla pokrenuti policija ,odnosno tužiteljstvo zbog kaznene komponente dijeljenja lozinki. Međutim, da bi do toga došlo, morala bi se pokrenuti i službena istraga, a to se, barem zasad, u Velikoj Britaniji još nije dogodilo.

Zanimljivo, Comparitech je napravio analizu i otkrio kako je Hrvatska (uz Švicarsku) jedna od zemalja u kojoj je omjer plaćene pretplate i količina sadržaja koja je dostupna na Netflixu zapravo negativan za korisnika. Točnije, pretplatnici u Hrvatskoj plaćaju više po naslovu koji im je dostupan od pretplatnika u SAD-u ili, primjerice, Pakistanu. Stoga ne čudi da je praksa dijeljenja lozinki rasprostranjena i kod nas.

Kopirati
Drag cursor here to close