Infofest Budva 2018.

Dalipagić: BiH ima potencijal za razvoj IKT i širokopojasnog pristupa internetu

"Cilj strategije je pružiti specifične informacije o trenutnoj situaciji na IKT tržištu u BiH, iz perspektive potreba za kvalitetnom radnom snagom, sa fokusom na segment razvoja softvera i programiranja", naglasio je Dalipagić.
Sci-Tech / Internet | 02. 10. 2018. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić je sudjelovao na XVI. Međunarodnoj konferenciji ITU(međunarodne unije za telekomunikacije), pod radnim nazivom 'Razvoj regulatornog okvira za digitalnu budućnost' u Budvi u Crnoj Gori.

Na konferenciji se zamjenik obratio skupu sa temom 'strateška opredjeljenja informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT) u Bosni i Hercegovini u kontekstu europske digitalne agende'.

Zamjenik Dalipagić je svoju diskusiju po toj temi iznio u tri dijela:

Politika razvoja informacijskog društva Bosne i Hercegovine za razdoblje od 2017 – 2021. godine

U 2017.godini Vijeće  ministara BiH je donijelo,“Odluku o usvajanju Politike razvoja informacijskog društva Bosne i Hercegovine za razdoblje 2017-2021.godine“,kojom su definirane aktivnosti koje će povećati društveni i gospodarski potencijal Informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT) u BiH.Oslanjajući se na Europski put za koji se BiH opredjelila,Politika razvoja informacijskog društva BiH za razdoblje od 2017-2021, godine je usklađena sa sedam strateških stubova razvoja IKT-a iz Digitalne agende za Europu.Tom prilikom Dalipagić je istakao da je na temelju usvojene Politike razvoja  informacijskog društva u BiH za razdoblje od 2017-2021.godine ,potrebno izraditi Strategiju i Akcioni plan  razvoja informacijskog društva koji će u detalje razraditi aktivnosti po stubovima iz Politike.

Strategija razvoja širokopojasnog pristupa Internetu u BiH za razdoblje od 2019-2023. godine

Okvirna strategija razvoja širokopojasnog pristupa internetuu Bosni i Hercegovini za razdoblje od 2019-2023.godine ima za cilj identificirati ključne prioritete koji su potrebni za razvoj širokopojasnog pristupa internetu u BiH. Potreba izrade strategije je nametnuta ubrzanim tempom ratvoja IKT-a,te shvaćanjem potrebe razvoja širokopojasne infrastrukture i pristupa internetu velikih brzina,te značaja digitalnog jedinstvenog tržišta Europske Unije za Bosnu i Hercegovinu.Vijeće Ministara je 2017.godine donijelo,Odluku o usvajanju Politike elektroničkih komunikacija za razdoblje od 2017-2021.godinu i Akcioni plan za njenu realizaciju kojom su definirane mjere za daljnji razvoj širokopojasne mrežne infrastrukture i na njoj baziranih mrežnih širokopojasnih usluga.Glavni pokretači u ulaganja u razvoj širokopojasnog pristupa internetu u BiH su primarno tri glavne kompanije na tržištu Bosne i Hercegovine: BH TELEKOM SARAJEVO,HT ERONET MOSTAR I TELEKOM SRPSKE BANJA LUKA, istaknuo je Dalipagić.

Strategija razvoja IKT sektora u BiH za razdoblje od 2019-2023. godine

Potreba izrade ove strategije nametnuta je ubrzanim razvojem IKT-a i značaja „Digitalne agende za Europu“ koja se nalazi među sedam vodećih europskih inicijativa gospodarske strategije“ EUROPA 2020“,a koju je prihvatila i Bosna i Hercegovina. Cilj ove strategije je pružiti specifične informacije o trenutnoj situaciji na IKT tržištu u BiH,iz perspektive potreba za kvalitetnom radnom snagom u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju, sa fokusom na segment razvoja softvera i programiranja,naglasio je Dalipagić.

Na kraju svoga izlaganja zamjenik Dalipagić je istakao,da se nameće zaključak da Bosna i Hercegovina ima potencijal za razvoj Informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT) i širokopojasnog pristupa internetu ukoliko se stvore bolji uvjeti za finanancijsku podršku ovom sektoru,a koji će svojim razvojem doprinjeti lakšoj integraciji BiH u europsko gospodarstvo, afirmirajući BiH kao jedan od regionalnih centara za IKT poslovne mogućnosti,poduzetništvo i kreativnost.

Kopirati
Drag cursor here to close