Rat

Cyber-napadi: NATO upozorio Rusiju

Nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld u četvrtak je optužila rusku vojnu obavještajnu službu GRU za pokušaj cyber-napada na nadzornu agenciju UN-a…
Sci-Tech / Internet | 04. 10. 2018. u 15:09 Bljesak /F

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u četvrtak Rusiju da prestane s ''bezobzirnim ponašanjem'' u nizu globalnih cyber-napada za koji se optužuje Moskva i tvrdi da NATO saveznici stoje jedinstveni iza vlada Velike Britanije i Nizozemske.

U priopćenju objavljenom tijekom sastanka ministara obrane NATO-a, Stoltenberg navodi da ''NATO saveznici izražavaju solidarnost s odlukama nizozemskih i britanskih vlasti da osude Rusiju zbog njenih flagrantnih kršenja međunarodnog prava i institucija''.

Naveo je da Rusija ''mora zaustaviti svoj bezobzirni model ponašanja, uključujući upotrebu sile protiv svojih susjeda, pokušaje miješanja u izborne procese i raširenu kampanju dezinformiranja''.

Naime, nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld u četvrtak je optužila rusku vojnu obavještajnu službu GRU za pokušaj cyber-napada na nadzornu agenciju UN-a za kemijsko oružje i istragu obaranja zrakoplova aviokompanije Malaysian Airlines iznad Ukrajine iz 2014.

Nizozemski navodi došli su u vrijeme dok britanski dužnosnici optužuju GRU za ''sve drskije'' aktivnosti širom svijeta i za pokušaje da zataška svoju navodnu umiješanost u događanja poput napada nervnim agensom u Britaniji u ožujku i obaranje zrakoplova na letu MH17. Rusija uporno negira svaku umiješanost.

Bijleveld je izjavila da su hakerske pokušaje GRU da špijunira Organizaciju za zabranu kemijskog oružja, za koje tvrdi da su se dogodili u travnju, osujetile vlasti.

''Četvero ruskih obavještajnih agenata odmah je protjerano iz Nizozemske'', kazala je. 

Govoreći o ruskim hakerskim pokušajima u istrazi obaranja zrakoplova s leta MH17. ona je izjavila: ''Bili smo svjesni interesa ruskih obavještajnih službi u toj istrazi i poduzeli smo odgovarajuće mjere"''

Dodala je da su nizozemske vlasti ''u stanju povišene pripravnosti zbog toga'', prenosi Associated Press.

Ministri obrane iz 29 članica NATO-a raspravljaju na sastanku u Bruxellesu o cyber-sigurnosti, dok su SAD, Britanija, Danska i Nizozemska objavili da će pružiti na korištenje NATO-u svoje obrambene cyber-kapacitete, prenosi AP.

 

Kopirati
Drag cursor here to close