1.1.1.1

Cloudflare pokrenuo besplatni i najbrži DNS na svijetu

Kompanija koja se bavi sigurnošću internetskih stranica pokrenula je besplatni DNS servis na adresi 1.1.1.1
Sci-Tech / Internet | 03. 04. 2018. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je pokrenut 1. travnja, novi internetski DNS servis na adresi 1.1.1.1 nije šala. Kompanija Cloudflare pokrenula ga je kako bi svim korisnicima diljem svijeta omogućila brže i sigurnije surfanje webom, a sve to uz nešto veću dozu privatnosti.

DNS-ovi (servisi koje povezuju IP adrese sa poznatim nam URL-ovima) koje diljem svijeta nude pružatelji internetskih usluga obično su spori i nesigurni, a kao takvi omogućavaju i "prisluškivanje" internetskog prometa, tj. praćenje navika surfanja korisnika, te posljedično prodaju takvih podataka oglašivačima. U Cloudflareu su, kažu, tome odlučili stati na kraj pa su pokrenuli svoj DNS servis, piše Bug.hr.

Lociran je na adresi 1.1.1.1 (pričuvna je adresa 1.0.0.1), a prema prvim nezavisnim mjerenjima najbrži je na svijetu – omogućava čak 28% brže pretvaranje adresa od najbržeg mu konkurenta, te i do 4 puta brže od prosječnog ISP-a u svijetu. Cloudflare jamči da neće čuvati podatke o surfanju, što su osigurali i tehničkim rješenjima koja bilo koga sprječavaju da to učini.

I što je u ovom slučaju najbolje od svega – Cloudflareov servis je potpuno besplatan i može ga, u samo nekoliko klikova, početi koristiti bilo tko. Upute za promjenu DNS-a, u slučaju da tome niste već i sami vični, možete pronaći na Cloudflareovim stranicama prigodnog naziva (https://1.1.1.1) – a podržana je, dakako, konfiguracija za iOS i Android mobitele, Mac, Windowse, Linux, ili pak na razini mrežnog routera, piše Bug.hr.

Što je DNS?

DNS (Domain Name Service) je usluga koji omogućava računalu pretvaranje imena domene, npr. bug.hr u brojčanu vrijednost IP adrese oblika x.x.x.x. Ljudima je lakše čitati i pamtiti adrese u tekstualnom obliku, dok je računalima potrebna brojčana vrijednost.

Stoga, nakon što u svojem internetskom pregledniku upišete URL koji želite posjetiti, računalo će preko DNS servisa poslati upit za pretvaranje te adrese u brojčanu vrijednost adrese web servera, te će preko nje poslati upit serveru za prikaz stranice.

Brzina odgovora DNS servera na upit o određenoj domeni ovisi o udaljenosti (tj. broju točaka preko kojih je potrebno doći s vaše lokacije do DNS servera), opterećenosti DNS servera, ali i o uvjetu da podatak za određenu domenu DNS server već ima kod sebe ili se tek mora ići pretraživati preko drugih servera za točnu vrijednost.

Kopirati
Drag cursor here to close